lunes, mayo 12, 2008

LA RESTITUCIÓ VIRTUAL DE LES TERMES ROMANES DE CA L'ARNAU

Una de les apostes més fortes de la passada XIII Fira Iberoromana de Cabera de Mar va ser l’exposició del treball de restitució virtual de les termes romanes de Ca l’Arnau, un dels jaciments més importants del municipi, tasca que estan fent Josep Maria Rovira i Ferran Bayés.

L’exposició va mostrar diverses il·lustracions que són una mostra de material que forma part d’un projecte de recerca educativa que Rovira està desenvolupant amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat.

“Sovint resulta difícil, a partir de les restes que surten a la llum a les excavacions, fer-se una idea del que aquestes van ser originalment. Sortosament, avui disposem de tècniques infogràfiques que ens permeten restituit el seu aspecte i funcionalitat primitius, sempre a partir d’hipòtesis basades en les dades arqueològiques”, explica Rovira.

La presentació que va fer-se a la Fira Iberomana és un avanç del projecte que té com a objectiu acostar aquest patrimoni al públic no especialitzat, a partir de restitucions virtuals i de difusió a través d’Internet.

També, es vol aconseguir que escoles i instituts disposin d’una eina didàctica que ajudi a transmetre als alumnes la curiositat per conèixer el passat i la importància de la preservació de les restes. Tot això, a més, amb el valor afegit que es treballa en suport visual i amb els avantatges que ofereixen les més noves tecnologies.

DONAR A CONÈIXER EL MARESME A LA RESTA D'ESPANYA

‘Raíles sobre la mar. Un viaje sentimental por el Maresme’, obra de Carlos del Pozo, ha estat guardonat amb el I Premio La Mota, de libros de viajes, 2008 i publicat dins la col·lecció Trotaconventos. Viajes y viajeros poco convencionales, d’Alcalá Grupo Editorial.

Del Pozo va néixer a Madrid el 1963 i fa vint anys que viu a Catalunya. Vinculat a Canet de Mar i dedicat professionalment al món del Dret, en la seva vessant judicial i docent, ha escrit diverses obres de prosa narrativa en gèneres com el relat, la crònica periodística i la novel·la, publicant llibres i obtenint guardons literaris pel seu treball.

‘Raíles sobre la mar’ presenta un itinerari en tren per la costa del Maresme i invoca l’esperit de Josep Pla o de Carlos Barral, la presència del viatger en la ruta i la gran riquesa de figures i paisatges del nostre territori.

Llibre per a ser llegit i gaudit, no es tracta d’una guia, sinó d’una interessant aproximació personal, ben escrita i defugint dels tòpics per donar al lector una visió de la comarca que convida a visitar-la i a gaudir-la en tota la seva plenitud.

Malgrat i Zenobia Camprubí, el Modernisme de Josep Rovira i Fors, Torrentbó i els Goytisolo o Ridruejo al Maresme, les excel·lències d’Alella i el Masnou, res s’escapa a una ploma que ens vol transmetre passió per la vida i que ho fa, per a sort de lectors que poden ser de molt més enllà de les nostres fronteres comarcals, amb notable encert.

'EL SECRETO ESTÁ EN EL GENIO', de ROSETTA FORNER

Publicat per Integral (RBA Libros)

Rosetta Forner es va donar a conèixer amb l’èxit editorial ‘La reina que dio calabazas al caballero de la armadura oxidada’, tot i que és autora d’una quinzena de títols que tenen com a objectiu el creixement personal, cas també de ‘Pídeme la luna’. Forner és coach, consultora, entrenadora certificada PNL i col·laboradora de diversos programes televisius.

Integral (RBA Libros) ve desenvolupant una intensa i qualitativa tasca de publicació d’obres que aprofundeixen en les estratègies que ens permeten afrontar la vida diària i sortir-ne el més ben parats possibles. Aquest és el cas de ‘El secreto está en el genio’, que parteix de la tesi que un mateix pot redirigir la seva existència i reconduir-la cap a direccions personals més satisfactòries.

Com trencar les pròpies limitacions, ser rebel, buscar les millors canalitzacions per als nostres somnis, saber trobar les oportunitats perdudes, lluitar contra la insatisfacció vital o despertar la màgia de l’ànima i la vertadera llibertat, són alguns dels reptes que es plantegen en aquest llibre que es vol distanciar de l’autoajuda convencional a partir de plantejaments més seriosos.

És cert que vivim en una societat amb un gran buit d’espiritualitat i ètica, que han estat substituïdes per una constant aparició de gurús i especialistes en mostrar-nos el camí, alguns pura falsedat. Com en tot, cal separar el gra de la palla.