martes, mayo 06, 2008

EN UNA SOLA PARAULA

Cada vegada ho tinc més clar i en una sola paraula perquè no ens donen cap opció més:

I
N
D
E
P
E
N
D
È
N
C
I
A

TERROR GLOBAL I LOCAL

No se sap el perquè, però dóna la impressió que a algú (o a alguns) els agrada que visquem diàriament enmig de terrorífiques prediccions catastrofistes.

A l’any 2000 s’havia d’acabar el món, i tot i que potser ho semblava, va aguantar.

Hem passat per la possibilitat d’un conflicte nuclear devastador entre nord-americans i russos (a cop de míssil) a viure en el pànic imprevisible generat pel terrorisme islàmista. A més del terrorisme local madei in ETA.

D’altra banda, com a darrera novetat hi ha el “terror mediambiental”, subdividit en l’arribada d’un meteorit que col·lisionarà amb el nostre planeta, el canvi climàtic que ens deixarà sense aigua o gelats i més darrerament, gràcies a Ascó, la recuperació del pànic nuclear.

En aquest llistat podríem incloure, a més, les figures del psicòpata, del pederasta o del maltractador, que estan a l’ordre del dia.

I un últim invent, proper a nosaltres, real per a moltes persones i que creix dia a dia, és el terror de la crisi provocada per les hipoteques i l’aturada del sector de la construcció.

Aquest darrer terror ens avença la destrucció del sistema per aturada de la roda del capital i ja l’estan pagant moltes persones dels sectors vinculats amb la construcció. Mentre, d’altres, a les antípodes o potser en un món carregat de fantasies, ens parlen de la “Catalunya optimista” i amb paraules fines, de la “desacceleració econòmica”.

Ni una cosa ni l’altra, però què hem de fer per viure en pau, sense tanta pressió? El que trobi la solució que ho faci saber, perquè a aquest ritme, tots plegats, acabarem molt malament.

'PAPER HIGIÈNIC', de JORDI CANTAVELLA

Publicat per Llibres de l'índex

Fer riure en català des de l’escriptura no és gens fàcil. Demana un cert ofici i un desvergonyiment que no tothom té. I aquest és el cas de Jordi Cantavella, un escriptor per a ser llegit, però també per a ser escoltat i en qualsevol cas, amb moltes opcions de futur en un món que demana a crits l’aplicació sistemàtica del sentit de l’humor.

Irreverents i brillants, els relats de ‘Paper higiènic’ parlen sobre obsessions sexuals i escatologies diverses. Des del James Bond català fins a una explicació sarcàstica de perquè l’home ve del mono, passant per una tirallonga d’històries que tenen com a escenari els vàters i la líbido.

“En Jordi Cantavella és el Bukowski català (malgrat que ell digui que no), però arrelat a la molt catalana tradició del caganer, que no respecta ni el pessebre”, diu de l’autor el reconegut escriptor Francesc Miralles.

Personalment penso que ‘Paper higiènic’ entronca amb una tradició humorística i sarcàstica que ve de molt lluny a la nostra tradició, però que no sempre es traspassa amb encert, com en aquest cas sí que s’ha fet, a les pàgines dels llibres.

Per això, ara amb aquest autor és possible riure’s del mort i de qui el vetlla. No desaprofiteu l’ocasió!, de veritat s’ho val!

D’altra banda, una novetat editorial més recent de Jordi Cantavella és ‘El mauscrito de neopatria’, publicada per El Andén.

EL LLEGENDARI DEL NOSTRE ENTORN

L’escriptor de Mataró Jordi Lopesino ha fet un pas endavant en la seva trajectòria literària i ha publicat ‘Maragda’, de la mà de l’editorial Barcanova.

Novel·la juvenil per a adults o literatura per a adults que poden llegir els joves? És igual, perquè el lector que vulgui hi trobarà una història fantàstica, que enganxa des del primer moment i no pot deixar-se fins al final, que al cap i a la fi, és del que es tracta.

Maragda és un combinat ideal per enganxar-se a la lectura, amb ingredients com aventura, intriga, emoció, monstres, dones d’aigua, nans, malediccions, camins antics i oblidats, amors, envega, amistat, natura o màgia, entre d’altres moltes sorpreses que captivaran i seduiran al lector.

La clau, però, és que al seu rerefons hi ha amagada l’extensa i variada mitologia catalana, partint del Montseny.

D’altra banda, recentment, el calellenc Daniel Rangil va publicar 'Històries i llegendes de l’any vuit', un llibre sobre la cultura oral del Montnegre a partir dels relats que li van explicar 130 persones vinculades a aquestes emblemàtiques muntanyes del Maresme.

L’obra, tot i no ser estrictament de ficció, és una aportació clau al patrimoni de la memòria llegendària del Maresme i recull tot aquest anecdotari vinculat a la nostra terra, que si no acabaria desapareixent.

Les aportacions literàries de Lopesino i Rangil són dues propostes que comparteixen, tot i que de manera diferent, la divulgació del que és més nostre, allunyat dels estàndarts EUA als que sempre ens tenen acostumats.