viernes, febrero 02, 2007

NECESSITATS DE GÈNERE

Analitzar les necessitats
de les dones del municipi

“Dona, fes sentir la teva veu”, és un projecte de participació que l’Ajuntament de Mataró ha promogut per generar un debat i reflexionar de les necessitats al municipi, des d’una perspectiva de gènere. A partir de diverses sessions de treball han aprofundit, el passat mes de gener i inicis de febrer, en temàtiques com “Jo, la feina, la familia”, “Dona i serveis”, “Dona i feina” i “Dona i ciutat”. S’han analitzat aspectes com si es poden compaginar els horaris laborals amb els familiars, els serveis que les donen troben a la capital de la comarca i quins hi manquen, les dificultats a l’hora de buscar feina, la discriminació en els processos d’incorporació i quins obstacles hi ha més sovint en els espais públics, entre d’altres aspectes.

JOCS FLORALS A VILASSAR DE MAR

XII Jocs Florals del Patronat
Parroquial de Vilassar de Mar

El Patronat Parroquial de Vilassar de Mar organitza la dotzena edició dels Jocs Florals, un certamen literari que comporta tota una tradició a la localitat. Els treballs, que han de seguir les condicions establertes a les bases, es podran lliurar als organitzadors fins al dia 9 de març. D’altra banda, hi hauran quatre categories, per edats, i els tres temes són Amor, Pàtria i Fe. El lliurament dels premis tindrà lloc a l’Església Parroquial, el proper dia 21 d’abril, a les 10 del vespre.

NOVEL·LA NEGRA A BCN

Bcnegra, trobada
de novel·la negra
a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona organitza, del 5 al 10 de febrer, “bcnegra. Trobada de novel·la negra a Barcelona”. L’eix temàtic del conjunt d’activitats serà la vessant científica de la investigació policial, ja que l’any 2007 Barcelona posa un accent especial en les propostes culturals en el món de la ciència. També destaca en aquesta edició la recerca d’atenció del públic juvenil cap a la novel·la negra, treballant especialment els personatges que poden ser atractius per a aquest públic, amb propostes als instituts de secundària i les biblioteques. Tot i així, el plat fort són activitats obertes al públic en general, com la Conversa amb Henning Mankell (7 de febrer), la Conversa amb Yasmina Khadra (8 de febrer) o una taula rodona sobre les autores del gènere, entre d’altres temes destacats. www.bcn.cat/cultura/bcnegra.

CARNESTOLTES RETORNA

La renovació
del Carnestoltes

El mes de febrer ve acompanyat del singular i divertit temps del Carnestoltes, una festa molt seguida arreu i, en especial, a la nostra comarca. Balls, rues i les celebracions més variades permeten recordar que de tant en tant s’ha de riure una mica de tot plegat, “del mort i qui el vetlla”, com se sol dir. El Carnestoltes és la festa de la disbauxa per excel·lència, que gaudeixen força els més petits, però també els grans; que permet la participació activa –amb una disfressa–, però també la passiva, solament veient l’enginy d’aquells que han estat capaços de crear i passejar les més sorpresives mascarades. Com tota festa tradicional, però, hi ha el perill de caure en la repetició. I encara que les coses funcionin, s’han de buscar nous camins, noves propostes, innovacions temàtiques. Per exemple, la Comissió del Carnestoltes de Cabrera de Mar porta uns anys a la recerca de referents d’originalitat, motiu pel qual organitza carnavals temàtics i els vincula amb activitats i exposicions. D’aquesta manera, si l’any passat el tema de fons era Venècia, enguany, dissabte 17 de febrer, a més de la desfilada de les rues pels carrers del poble i el ball, organitza un festival de llum i so “Drag Queen”, amb la participació de “Divine” i el seu grup d’artistes “Drag” i una degustació de cocktails per a tothom. N’hi ha més suggerents propostes que preparen d’altres municipis, a l’espera d’una participació que sigui molt lluïda (concursos de fotografia, etc.). El Carnestoltes reneix cada any amb força, colors i originalitat. Quines seran les disfresses més típiques d’aquesta edició?

Albert Calls

APRIMAR-SE SEGONS ALLEN CARR

LLIBRES

Novetat:
“No más dietas. El método definitivo para no engordar”,
d’Allen Carr
Espasa Práctico

Allen Carr, mort recentment i de forma paradoxal de càncer de pulmó, passarà a la història del llibre útil per “Es fácil dejar de fumar, si sabes cómo”, un bestseller que va marcar una línia, a la qual van seguir d’altres títols com “Es fácil que las mujeres dejen de fumar”, “Es fácil que tus hijos dejen de fumar”, “Es fácil tener éxito”, “Es fácil perder peso”, “Es fácil dejar de preocuparse”, “Es fácil superar el miedo a volar” i “Es fácil controlar el consumo de alcohol”. Tot just, un plec de senzilles guies amb contundents consells per reconduir els camins vitals que han donat molts resultats satisfactoris, però també molts fracassos. Els llibres de Carr demanen molta motivació del lector, però sobretot són molt entenedors i donen pautes que, com a mínim, conviden a la reflexió. En aquest nou títol aplica el seu mètode per mantenir-nos en el pes ideal, sense haver de seguir dietes rígides ni una rutina d’aclaparadors exercicis. Els secrets són ben simples: no barrejar determinats aliments, una delimitació del que és bo per a la salut i el que no i la proposta de nous hàbits per a l’alimentació. Aquest llibre no ofereix meravelles, la veritat, però dóna quatre pistes que és bo no oblidar i que poden contribuir a enfrontar-se a un problema que no és gens fácil de resoldre.

Albert Calls