sábado, diciembre 16, 2006

'EL VELL COSTUM DE LES NADALES'

El vell costum
de les nadales

La victòria de Santa Claus és la derrota de les nostres tradicions més íntimes. Cada vegada que veig el superheroi nadalenc vermell pujant per les parets dels pisos, m’adono de les claudicacions lentes, silencioses, que estem acceptant de les nostres coses, abassegats per suposades raons d’economies globals. Per això, en aquest article reivindicaré la lectura de les nadales de tota la vida, les que escrivíem de joves i quan no teníem correu electrònic ni mòbil, les que encara fan algunes persones i es molesten en enviar-les als seus destinataris. De les que he rebut enguany me’n quedaria amb dues. La primera pertany al premianenc Joan Gómez, que reivindica amb ironia, agafar-se la vida bé, en uns moments en què el món sembla haver-se tornat boig (“Esperen hores molt tristes/ per a tota la catalanitat,/ els polítics de Catalunya/viuen dalt del terrat)”. La segona, de la poetessa argentonina Lina Casanova, que ens recorda el poder utòpic que hi ha en els infants (“Un món que mai no assolirem/perquè a mesura que creixem/matem l’infant que dúiem dintre!”). I tot plegat, a l’espera d’un Bon Nadal i millor Any Nou per a tothom, com mana la tradició.

'LES TRIBULACIONS DEL JOVE TORLESS', DE ROBERT MUSIL

LLIBRES

‘Les tribulacions del jove Törless’,
de Robert Musil
Enciclopèdia Catalana – Proa
Traducció de Jordi Llovet

Robert Musil (Klagenfurt, 1880 – Ginebra, 1942) va ser fill d’una família benestant d’Àustria-Hongria i les seves obres són peces claus en la literatura contemporània. De fet, ‘Les tribulacions del jove Törless’ va produir un gran impacte en el seu moment i és considerada com una de les grans novel·les del segle XX. D’altra banda, durant els últims vint anys de la seva vida, Musil es va dedicar a la redacció de la seva obra monumental, ‘L’home sense atributs’, publicada postumament, i tot el seu perfil és una mostra clara de què estem davant d’un escriptor en majúscules.
‘Les tribulacions del jove Törless’ és, en definitiva, una novel·la de formació, que tracta les inquietuds i els conflictes anímics d’un jove intel·ligent en una acadèmia per als fills de l’alta societat. Disciplina, violència, submissió…, el més ampli ventall d’ingredients que faran descobrir, al protagonista, els racons més foscos de l’ànima humana i li marcaran pautes pels camins a seguir en la seva trajectòria vital incipient. De lectura dura però molt recomanable, el text s’endinsa en els viaranys més obscurs i ens mostra la por als abismes.

STOCK DE NADAL

Stock de Nadal

Aquests dies són moltíssimes les propostes nadalenques en les quals es pot participar a la comarca. En destacaré, però, només algunes. Per exemple, a Vilassar de Mar, l’Agrupació d’Artistes i Amics de les Arts, conjuntament amb el Museu de la Marina, proposen la XXXII Col·lectiva de Vilassart, en el doble espai de la Sala Cultural de l’entitat i el Museu. De Premià de Mar, entre d’altres coses, és aconsellable fer un cop d’ull a la ‘Guia de lectura infantil Nadal 2006’, feta per la biblioteca Can Manent, amb propostes perquè els més petits llegeixin durant aquestes festes. A més, al municipi veí de Premià de Dalt, el Pesebre Vivient arriba a la seva desena edició a la Masia de Can Cisa, sota el Santuari, amb representacions els dies 17, 23, 26 i 30 de desembre i l’1 de gener, a les 6 i a les 7 de la tarda.