jueves, octubre 09, 2008

CÒMICS ECOLOGISTES

- ‘Biotopo’, d’Apollo & Brüno.
Publicat per Dibbuks del francès (Dargaud).

‘Biotopo’ és una bona mostra que es fa una novel·la gràfica d’alta qualitat avui en dia i que les traduccions multipliquen el seu abast de públic.

Un planeta verd lluny de la Terra ja contaminada en excés, un policia fumador compulsiu i una trama amb misteris i referons ecologista, donen cos a un còmic que demostra que es pot barrejar gèneres amb estil, entretenir i plantejar preguntes de com podríem tenir un món millor.

- ‘Seton… el naturalista viajero’, de Jiro Taniguchi i Yosiharu Imaizumi. Vol. 1 ‘Lobo, el rey’. Publicat per Ponent Mon.

El primer volum de les aventures de Seton és un invent d’aquests que fan els japonesos amb el seu manga i que en el fons ens acaben mostrant que són uns mestres en explicar histories dibuixades, encara que ho facin a la seva particular manera.

Basant-se en la figura d’Ernest Thompson Seton (1860-1946), naturalista, pintor i escriptor, aquesta novel·la gràfica per entregues, tracta la lluita d’un home contra un llop extraordinari, que li farà replantejar-se la seva pròpia manera de pensar i l’actitud existencial.

Un treball excepcional en els dibuixos contrasta amb un guió en el qual les motivacions són imprecises, en alguns moments mal perfilades, però cal perdonar-ho perquè estem davant d’un manga, un voluminós còmic que segueix i segueix, de manera desfermada.

EL MERCAT DE VILASSAR DE MAR

Productes frescos, varietat,
qualitat i atenció al client,
al Mercat Municipal de Vilassar de Mar

El Mercat Municipal de Vilassar de Mar és un establiment amb una llarga trajectòria de més de 30 anys d’arrelament al municipi.

Actualment es troba en un equipament provisional a la plaça Ventura Gassol, a pocs metres del seu emplaçament.

La nova ubicació va inaugurar-se el 6 de juny passat i ha permès continuar l’activitat als paradistes, mentre es resol la situació de l’edifici del mercat, que es va haver d’apuntalar des de l’any 2005 per deficiències en l’estructura i actualment ja està enderrocat en el marc del projecte de reestructuració de la zona.

L’emplaçament dels paradistes al nou equipament provisional, ha permès que l’Ajuntament guanyi temps per resoldre els problemes, amb un nou projecte urbanístic que doni resposta al centre del municipi i que s’ha previst que pot tardar a desenvolupar-se entre tres i quatre anys.

Més a prop del client

La presidenta del Mercat Municipal, Roser Coromines, explica que el nou equipament “ha rebut molt bona resposta del públic. Fins i tot, a més dels clients de sempre en detectem de nous que no coneixíem i això és un bon senyal”.

El nou mercat provisional, a més dels matins, ara obre també a les tardes, de les 17,30 a les 20’30 h. “Disposa, d’aquesta manera, d’un horari molt ampli que permet accedir a la diversitat de productes que s’hi ofereix”, assegura Coromines.

Actualment hi ha 16 parades, principalment del sector alimentari, però també d’altres sectors, com la parafarmàcia o la perfumeria.

D’altra banda, “per millorar les opcions d’aparcament, l’Ajuntament ja ha dit que el solar del mercat enderrocat es podrà fer servir de pàrquing”, explica Coromines.

Publicat a TRIBUNA Maresme, número 189

UNA SOLUCIÓ DEFINITIVA PER A LES PLATGES

La degradació del litoral del Baix Maresme ha preocupat ciutadans i ajuntaments en els darrers anys, fins al punt de fer-se mobilitzacions per demanar-ne la regeneració. I s’han fet diverses aportacions de sorra, a l’espera d’una solució més completa que evités l’erosió de la costa i que permetés fer ús de les platges sense patir pel seu futur.

Ara, una comissió integrada per alcaldes posarà en comú els diferents punts de vista de la situació i mirarà d’acostar posicions i reclamar solucions a les administracions superiors, la Demarcació de Costes de la Generalitat i el Ministeri de Foment de l’Estat.

L’alcalde de Cabrera de Mar, Jaume Borràs (CiU), ha explicat la necessitat de posar en comú reivindicacions i solucionar problemes que vénen de fa anys. Però Cabrera no és l’únic que pateix directament el problema, també Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou.

És bo, doncs, asseure’s a parlar de nou i trobar sinergies en una problemàtica que s’arrossega de lluny. No oblidem que és un tema delicat, ja que la regeneració, quan va fer-se, també va perjudicar els pescadors. El litoral demana una estratègia comuna, consensuada i permanent i més comunicació entre administracions i agents.

Editorial de TRIBUNA Maresme, núm. 189

LA FLOR NATURAL NO ÉS INCOMPATIBLE AMB EL MOSQUIT TIGRE

La flor natural no és incompatible
amb el mosquit tigre

L’Ajuntament de Vilassar de Mar proporcionarà aigua amb larvicida a les floristeries del municipi per combate el mosquit trigre. Es vol demostrar així que “la flor natural no és incompatible amb el mosquit tigre sempre i quan es prenguin les mesures adequades”, explica Roser Vallès, regidora de Sanitat de Vilassar de Mar.

Aquesta mesura permetrà que la gent pugui dur flor natural al cementiri amb la seguretat que l’aigua que porti el ram no contribuirà a la proliferació del mosquit tigre.

La iniciativa de l’Ajuntament ha rebut una bona acollida per part de les floristeries del municipi, que utilitzaran aquesta aigua tractada per elaborar els seus rams de flor natural, ja que el larvicida evita que les larves del mosquit tigre es puguin desenvolupar i no afecta la vida de les flors

D’altra banda, ja fa uns mesos que la Regidoria de Sanitat va posar uns bidons d’aigua tractada amb larvicida per als usuaris del cementiri, amb l’objectiu d’evitar la proliferació del mosquit tigre, que es reprodueix en l’aigua estancada.

Però al cementiri, a més dels bidons amb aigua tractada, també se n’hi trobaran amb sorra perquè les persones que facin servir flor seca o artificial posin sorra als gerros i quan plogui aquests recipients no acumulin aigua.

LA GEGANTA DE PREMIÀ DE DALT, NOVA PUBILLA 2008

La geganta de Premià de Dalt, Bonadona, va ser escollida Pubilla durant la XVIII Trobada de Gegants del Maresme, que va reunir més de mil persones de 23 colles geganteres de la comarca el passat 4 d’octubre a Santa Susanna.

Durant la festa multitudinària, la geganta de Santa Susanna va entregar la banda de geganta pubilla a la seva successora, la Bonadona. D’aquesta manera, els Gegants de Premià de Dalt seran els encarregats d’organitzar la propera Trobada Comarcal de l’any vinent.

D’altra banda, després de rebre la banda que l’acredita com a Pubilla, la geganta premianenca, acompanyada de l’Altemir i dels integrants de la colla premianenca, van fer una ofrena floral a la Mare de Déu de la Cisa.

PROGRAMA DE CIVISME EN ELS BARRIS DE MATARÓ

Mataró engegarà un programa de civisme a les comunitats de veïns de Rocafonda-El Palau-l’Escorxador que Creu Roja portarà a terme. El projecte s’emmarca en la Llei de Barris.

El programa de civisme, segons ha informat l’Ajuntament, es porta endavant per millorar la convivència en aquesta zona de la ciutat que compta amb una població nouvinguda d’entre el 30 i el 32%. L’objectiu és fomentar la convivència a través del diàleg, el coneixement de les persones que conviuen en un mateix espai i el respecte a la diversitat cultural, així com garantir el compliment de l’ordenança de civisme vigent a la ciutat.

La metodologia és la intervenció directa a les comunitats de veïns per aconseguir la major transparència i que els veïns dipositin la confiança en el programa i també hi participin. Un grup de quatre dinamitzadors comunitaris farà visites als blocs i organitzarà xerrades formatives a través de les associacions de veïns.