martes, marzo 25, 2008

AUTOAJUDA A DOJO

‘Descubre el secreto’,
de Janet Bray Attwood
i Chris Attwood

Taducció de Carme Font Paz

Publicat per Zenith

Els autors d’aquesta obra tenen una dilatada experiència en el camp de la consultoria, les vendes i la comunicació i s’han dedicat a fer llibres que tracten tècniques per millorar la qualitat de vida.

Aquest és el cas de ‘Descubre el secreto’, un títol oportunista i una portada mimetitzada, tot s’ha de dir, basats en el recent best seller ‘El secreto’, però això no és culpa dels autors, sinó d’una estratègia editorial dels editors per vendre.

De fet, el subtítol en castellà és ‘El test que te permite averiguar cuáles son tus verdaderas pasiones’, molt més proper al títol original en anglès dels autors.

Tot el que he dit no ha de desmerèixer, però, una obra extensa, interessant i sòlida, de motivació i autoajuda, que invoca les històries de moltes persones que s’han superat a si mateixes.

A vegades es tendeix a menysprear llibres com aquest, que aposten per donar claus per establir prioritats de la teva vida i fer realitat els propis somnis.

‘Descubre el secreto’ es mou en aquests viaranys i a més, ho fa d’una manera didàctica i entenedora, aprofundint en les històries més humanes.

El llibre, a més, està correctament escrit, però defuig filigranes literàries. De fet, el que els autors volen és ajudar a traçar camins personals i ho aconsegueixen.

MÉS SOBRE JOSEP GARÍ I PONS

Article publicat al setmanari "La Clau"

En record de
Josep Garí i Pons,
“Poeta de carreró”

Josep Garí i Pons, poeta de Cabrera de Mar nascut a Sant Andreu de Llavaneres el 1923, va morir el passat dimarts 4 de març.

Vinculat durant molts anys a Vilassar de Mar, va ser fundador d’un grup escènic, escrivia comèdies que es representaven al Patronat Parroquial i hi feia d’actor.

També va col·laborar escrivint versets sobre futbol, jugadors i partits al diari comarcal ‘Balón’ i també al diari esportiu de Blanes, ‘Gol’.

Professionalmet va estar vincular al Sindicat de Cabrera, on va conèixer molta gent.

Versaire satíric, va anar seguint durant tota la seva vida, amb delit de lletraferit, els successos diaris per plasmar-los en mordaços i divertits versos, molts dels quals entregava en mà als poders fàctics del municipi o al propi interessat.

Garí, des de la seva posició de poeta crític, observava i reflectia figures i paisatges locals, angoixes i emocions, líriques de combat, però també apreciacions sensibles de la vida i de les persones.

Va veure publicada obra dispersa en publicacions diverses i els llibres Poemes viscuts (1995), Cabrera Stalingrad. Selecció de poemes (2006) i posteriorment, Espigolant, la seva darrera obra impresa.

Des de la ironia i la reivindicació, aquest “poeta de carreró”, com es definia a si mateix, va ser un dels pioners maresmencs en penjar els seus poemes a internet i va riure’s de la misèria humana per recordar-nos, moltes vegades, que res es mereix massa capficament i sí una irònica ullada.

Descansa en pau, amic.

LES MEMÒRIES DE JORDI PUJOL

‘Memòries. Història d’una convicció (1930-1980)’,
de Jordi Pujol

Publicat per Proa

Jordi Pujol és sens dubte un dels polítics més importants que ha donat Catalunya i un personatge que atreu multituds allà on va.

El primer volum de les seves memòries, escrit amb la col·laboració del periodista mataroní Manuel Cuyàs, ha estat un èxit de vendes i ha suscitat un allau de presentacions i de reflexions.

L’expresident de la Generalitat aprofita aquest llibre per explicar-se i ho fa convertint una obra que presumptament hauria de ser de política en una proposta molt més àmplia, que ens parla de la seva trajectòria personal, però en definitiva d’un temps, d’un país i de la seva convicció de voler que Catalunya sigui un referent.

El primer volum de memòries arriba fins a l’any 1980, quan Pujol va ser elegit president de la Generalitat, partint però dels anys de formació de la seva personalitat, amb els seus orígens vinculats als familiars pagesos i les arrels maresmenques de Premià De Dalt i Premià de Mar, que ja invoca amb contundència a les primeres ratlles del llibre.

L’itinerari d’aquesta obra passa però especialment per la seva formació religiosa i política, la militància clandestina, el mecenatge cultural, la fundació de CDC i el període de la transició, junt a emblemàtics polítics com Josep Tarradellas, Miquel Roca i Junyent, Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo o Santiago Carrillo, entre molts d’altres.

Tot plegat, l’autoretrat literari d’un home que se sent orgullós de ser català i de Catalunya i que ha entrellaçat la seva vida personal a un projecte de país, com ens diu ja d’entrada al pròleg i com és del tot innegable, al marge de qualsevol posició política que es miri.