martes, octubre 03, 2006

NEUROTICOMANIACS

Som animals neuròtics, condemnats a l'extinció, d'entrada.

Potser algú ens deu espiar des d'algun forat de l'univers per divertir-se.

SER O NO SER

Amb el temps acabes descobrint que si hi ha alguna coa que de veritat sobra en aquest món som les persones.
Sense nosaltres tot seria infinitament millor del que és.

ANTIMATERIES

Hi ha persones amb les que mai ens entendrem perquè som galàxies llunyanes.

LA COVARDIA

Ens fem més vells i som més covards.

I.M. XAVIER GUAL

En Xavier Gual, com moltes d'altres persones, ja no hi és entre nosaltres –laboralment, vull dir–, en el món de la premsa comarcal. Segurament que ara deu estar més bé i podrà dedicar-se amb més tranquil·litat a la seva vocació d'escriptor.

Sovint ens adonem de la importància de les persones quan ja no hi són.

EL BLOG DE PROA PREMIA

El blog de Proa Premià va tirant gràcies a la Sílvia. L'anàvem a desmuntar , però ha remuntat.

El del 'Gòlem' anirà creixent molt més lentament, perquè és un espai poètic i la poesia demana brevetat i no excés.

LA LLIBERTAT

Diuen que quan perdem la por comencem a ser lliure. O no?
Potser el problema és que som massa esclaus de les nostres pròpies necessitats.

'AFIRMA PEREIRA'

Com el personatge literari Pereira sovint tenim ganes de llançar les dictadures en les quals vivim pel balcó. Uns pocs ho fan i no sabem si finalment tornen a ser esclaus o si en canvi finalment s'alliberen.

Però hi deu haver un dia que tots som una mica Pereira.

PEL TEATRE DE QUALITAT

Barcelona, el Teatre Monumental de Mataró continua treballant per acostar al públic muntatges de referència. La nova temporada, que reobrirà les portes al novembre, inclou una desena d’obres teatrals i de dansa fins al proper mes de maig. Dagoll Dagom, It Dansa, La Fura dels Baus, Sergi Belbel o Juan Echanove, entre d’altres, són alguns dels destacats noms que s’hi podran veure. El Patronat Municipal de Cultura ha buscat portar teatre comercial, grans produccions públiques i obres de petit format, per oferir varietat i qualitat, en uns moments en què la lluita per l’audiència és a l’ordre del dia en el món de l’espectacle. El manteniment d’una programació estable ha permès fidelitzar un públic, dotant Mataró d’un atractiu pol cultural, i la possibilitat de gaudir de bons espectacles sense haver-se de desplaçar. Una opció que suposa una inversió més de futur que no a curt termini, per a la qual és ben lògic que treballin les institucions, sense ��deixar de banda la inversió en altres fronts més estrictament locals.��

ELS VIARANYS DE LA MOBILITAT COMARCAL

de Catalunya, Joaquim Nadal, va anunciar la voluntat de prioritzar les inversions per a l’any que ve en matèria ferroviària, així com d’engrandir el fons per alliberar peatges. En aquest darrer aspecte, en concret i relacionat amb el Maresme, el peatge de la C-32, a Alella, tindrà gratuïtat per als usuaris habituals en dies laborables sempre que hi passin vuit vegades al mes. L’acció, quan es concreti, serà un tímid primer pas, però no la solució de fons que reclama el Maresme, una comarca molt poblada en els darrers anys, amb Barcelona al costat i grans problemes de mobilitat que si no s’arreglen s’aniran agreujant. Tot i que els usuaris reben el rescat del peatge de l’autopista amb comprensible satisfacció, des del Consell Comarcal es reclama un document consensuat que demani la gratuïtat per a tots els residents, i les plataformes cíviques encara continuen reivindicant una C-32 del tot gratuïta. Un tímid primer pas que demana més i de forma constant, en el marc del conjunt d’accions per resoldre la mobilitat comarcal.

UNES QUANTES PROPOSTES

- ‘Les dones sàvies’,
a la Sala Cabañes
Els dies 12 i 15 d’octubre, a les 6’30 de la tarda, encara pot assistir-se a la representació de ‘Les dones sàvies’, de Molière, a la Sala Cabañes de Mataró. La divertida comèdia és una de les més representades d’aquest autor, Jean Baptiste Poquelin, més conegut per Molière. El missatge que volia transmetre en el segle XVII és que el món és ple de pedants, de gent que es mou per egoisme i dels que presumeixen de ser savis sense ser-ho.

- Mozart a Premià de Mar
L’ajuntament de Premià de Mar, des de la regidoria de Cultura, programa un seguit d’activitats al voltant de Mozart per a aquest mes d'octubre. El genial compositor va néixer el 27 de gener de 1756. En el marc del conjunt de propostes es podran veure dues exposicions, una al Gas i l’altra a Can Manent. També, una audició musical que incorpora dansa i titelles, a càrrec de la companyia Susanna Barranco; ‘Mozart Divertimento’, música a càrrec dels prestigiosos Arts Cambra; i un concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.

- XVI Trobada de gegants del Maresme
La XVI Trobada de gegants del Maresme es farà a Mataró el dissabte 7 d'octubre. El programa començarà a dos quarts de cinc amb una plantada, a la plaça Santa Anna, seguida d'una tabalada de totes les colles anunciant la festa, una cercavila i, els darrers actes, un ball de gegants i l'elecció de la pubilla del Maresme 2006, al Parc Nou. Aquesta cita es fa a Mataró perquè l'any passat la geganta Alarona va ser escollida Pubilla del Maresme.

- Taller de 'Lectures en veu alta'
Can Manent, la biblioteca de Premià de Mar, organitza un taller de "Lectures en veu alta" sobre la temàtica de la dona. Es farà del 23 d'octubre a l'11 de desembre. L'horari és el segon, tercer i quart dimarts de mes, de 19 a 20'20h. La data límit d'inscripcións és el 16 d'octubre. S'adreça a joves i adults amb un interès especial per la problemàtica de les dones.

L'OCTUBRE DELS POETES, A CABRERA

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cabrera de Mar organitza diversos actes dedicats a la poesia durant aquest mes d'octubre, sota el títol de "L'octubre dels poetes". El dia 7 serà la presentació de dues noves antologies dins la col·lecció de llibres "Poetes de Cabrera", amb obra de Ramon Bonet i Ramon Pla, a la sala Nova. D'altra banda, divendres 27, 'Poesia a la biblioteca' constarà d'una lectura de poemes a càrrec de Núria López, Sílvia Tarragó, Jesús Sáez, Albert Calls i Anna Maluquer.

MONUMENTAL AL MAXIM

ESPECTACLES
Muntatges de referència
a la programació del Monumental
El programa d’espectacles del Teatre Monumental, de Mataró, ve carregat enguany d’interessants propostes escèniques, com és habitual en aquest equipament cultural. En primer lloc, dissabte 18 de novembre podrà veure’s ‘El Mikado’, de Dagoll Dagom. Anirà seguit per ‘Clarobscur’, dissabte 2 de desembre, de la mà d’It Dansa. Diumenge 7 de gener la Fura dels Baus portarà ‘Metamorfosis’. Diumenge 4 de febrer es representarà ‘En Pólvora’, drama de passions, d'Àngel Guimerà, amb el rerefons social dels conflictes del moviment obrer, versionat i dirigit pel reconegut Sergi Belbel, amb el Teatre Nacional de Catalunya. ‘Visitando al Sr. Green’, de Jeff Baron, es posarà en escena divendres 23 de febrer, dirigit per Juan Echanove. La Companyia la Invenció representarà ‘El cel massa baix’, d’Ahmed Ghazali, divendres 9 i dissabte 10 de març. ‘Homeland’ és un espectacle que combina dansa, circ i música i que podrà veure’s dissabte 31 de març. Un clàssic modern català vinculat amb la comarca, ‘Primera història d’Esther’, de Salvador Espriu, dirigit per Oriol Broggi, amb el Tetre Nacional de Catalunya, es posarà en escena divendres 20 d’abril. Dissabte 5 de maig es representarà ‘Antígona’, de Sòfocles, sota la direcció d’Oriol Broggi. I finalment, dissabte 19 de maig podrà veure’s ‘Mòbil’, de Sergi Belbel, sota la direcció de Lluís Pasqual. Tot un conjunt d’interessants propostes per a la gent a qui agradi el teatre. I ben a l’abast de la mà.
Albert Calls

LITERATURES DEL SEXE

LLIBRES
‘La vida sexual de Catherine M.’,
de Catherine Millet
Quinteto-Anagrama (Edició de butxaca)
L’autora d’aquesta novel·la presumptament autobiogràfica es presenta com a directora d’Art Press, un mensual de gran prestigi sobre art contemporani i també com una persona molt vinculada al món artístic. D’altra banda, explica en aquest llibre i sense cap complex, la seva vida sexual desfermada, de manera completament descarnada i freda, donant protagonisme a un sexe molt actiu i increïble, que no té cap mena de tabú ni limitacions. Tot i així, es tracta d’una obra audaç i crua, però que també costa de seguir i que no acaba de portar al lector enlloc que no sigui al buit, un espai en el que es mou a gust la protagonista i autora. La novel·la acull bons moments, és indubtable, amb reflexions internes destacades i molt ben escrites, però en general transmet buidor i no acaba d’obrir noves finestres en un món, l'actual, en el qual el sexe és a l’ordre del dia i moltes limitacions, per sort, s’han superat socialment (cal situar-se, tanmateix, en el context cronològic del tempo literari). El llibre, però, ha tingut molta difusió i es pot trobar també en aquesta edició de butxaca, que permet endinsar-se en un univers amb moments poètics puntuals genials, però també -per no enganyar al lector- amb un linial de fons avorrit.
Albert Calls