jueves, diciembre 04, 2008

MANEL ALONSO I ELS PAPERS DE CAN PERLA

Per fi, a la xarxa, l'escriptor de Puçol (País Valencià) Manel Alonso.

El podem trobar a Els papers de Can Perla, blog amb textos sobre literatura, música, fotografia... i tota mena de retalls vitals i culturals sota el punt de vista d'aquest activista cultural tot terreny i màster de les paraules impreses.

No us el perdeu!

PERVIVÈNCIA DELS BLOGS

Crec en els blogs (o blocs) que no són una obligació.

Potser siguin menys qualitatius i professionals,
però amaguen la bellesa i la puresa de les flors silvestres,
alliberades de perfum industrial.

'KOAN', DE PERE CABRA

El llibre 'Koan', de Pere Cabra, publicat per Setzevents -un dels projectes culturals més interessants dels darrers temps del Maresme-, és una peça més en la interessant obra d'aquest autor, que es mou en la narrativa, la poesia, el pensament i la convicció Kerouac que vida i literatura són un mateix magma.

De Koan, dues peces seves:

124
Dolor

Alliberar-se causa dolor.

Encara estem arrelats a la Vida com cabells a una diadema.

43
Com tu

La bellesa s'impregna en la Vida com si fos l'essència d'ella mateixa.

Se'ns mostra, inesperadament, en les coses, com la Causa i la Raó de tot.

Com tu, Germà meu.

PENSAMENT BALLARDIÀ

"L'únic planeta veritablement estrany és la Terra".

J.G. Ballard. 'Autòpsia del nou mil·leni'.

NOU IMPULS AL RAÏM I VI DE LA DO ALELLA

Les IV Jornades Gastronòmiques del Raïm i Vi DO Alella se celebraran enguany del 14 al 30 de novembre a diverses localitats del Maresme i el Vallès.

Per quarta vegada, els restaurants que hi participen ofereixen menús elaborats especialment per aquesta cita gastronòmica amb el vi de la DO i el raïm com a productes centrals de les receptes culinàries més saboroses, dins una iniciativa que vol demostrar que no cal anar fora de la comarca per trobar una cuina excel·lent i de qualitat, que en cap moment defuig els productes més vinculats al nostre territori.

D’altra banda, els organitzadors d’aquesta quarta proposta de les Jornades Gastronòmiques del Raïm i Vi DO Alella són els ajuntaments d’Alella, el Masnou, Montgat, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià, Tiana, Vallromanes i Vilanova del Vallès.

L’objectiu de les jornades és potenciar i promocionar el vi de la Denominació d’Origen i la restauració dels municipis que hi participen, i s’inclou en unes iniciatives que al voltant de la DO difonen un dels punts forts socioeconòmics de la comarca. Propostes com aquesta projecten enfora el territori i donen a conèixer la riquesa gastronòmica, una necessitat en la qual cal treballar constantment.

Editorial TRIBUNA Maresme 194

MILLORAR I MANCOMUNAR EL TRANSPORT

La línia C-14 que uneix Premià de Dalt i Premià de Mar amb l’estació del tren ha augmentat la seva freqüència de pas, incorporant un autobús adaptat per a les persones amb dificultats de mobilitat i és el fruit del treball mancomunat d’aquests dos municipis veïns.

Aquesta actuació, al marge de la valoració dels resultats que caldrà fer un temps prudencial després de la seva posada en marxa, incorpora dos dels valors més necessaris en la vida municipal del Maresme dels últims temps: la inversió en el transport públic, per garantir la mobilitat i evitar que calgui fer servir cotxe i la corresponent millora que suposa per al medi ambient i l’acció mancomunada per al benefici comú de dos consistoris. Cada vegada més són necessaris aquest tipus de col·laboracions perquè al marge dels límits fronterers entre les localitats, els ciutadans es mouen lliurement i fan servir serveis al seu abast, al seu poble o al del costat.

No cal deixar de banda, tampoc, que la reducció de despeses i l’optimització de recursos demanaran molta imaginació i esforços dels responsables municipals perquè portar les finances públiques, en l’actual context de crisi i recessió econòmica, no és tampoc gens fàcil.

Editorial TRIBUNA Maresme 193

EL RETORN DELS PREMIS BUTACA

Els XIV premis Butaca de teatre i cinema de Catalunya s’atorgaran al Pavelló Municipal d’Esports de Premià de Mar el proper dilluns 24 de novembre, en una gala sempre carregada de sorpreses del món de l’espectacle i amb l’assistència de la gran majoria dels seus principals protagonistes, els professionals del sector.

Els premis Butaca van néixer a Premià de Mar, però des de fa dos anys se celebren a diverses localitats de la província de Barcelona, gràcies al suport de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona.

Les dues edicions anteriors s’han fet a Viladecans i a Mataró, però enguany tornen a Premià de Mar, ja que en la nova projecció del premi es va acordar que cada tres edicions es fessin en aquest municipi. Els Butaca han crescut i han trobat un marc més gran, avalat per la gran resposta del públic.

Ara, aquesta proposta cultural de primera magnitud torna cada tres anys amb molta més força i incidència dins el panorama cultural català comú. Premià de Mar viurà, aquest dilluns, una nova edició d’uns premis reforçats i projectats. El resultat del canvi de periodicitat ha anat en paral·lel a la consolidació d’un certamen que va néixer al Maresme pensant en Catalunya.

Editorial TRIBUNA Maresme 195

ELS ANIMALS MÉS ÚTILS PER A LA SOCIETAT

La Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) ha posat en marxa un projecte que vol ser pioner al conjunt de l’Estat. Sota el nom de Vincles, integra les mascotes que ningú vol del refugi de Cal Pilé en una tasca social que ha de servir de model i referent. D’aquesta manera, les entitats de Mataró i del Maresme tornen a ser pioneres i demostren que és possible, des de la societat civil, anar molt per endavant de les administracions públiques.

Els animals que participaran en el projecte Vincles, amb el suport d’especialistes, contribuiran a ajudar les persones més necessitades i a ser, alhora, un canal educatiu i formatiu. El projecte s’estructura en dues vessants: l’educativa i la terapèutica. En l’apartat educatiu es treballa una major cons-cienciació dels infants envers les mascotes i el terapèutic s’adreça a col·lectius amb problemàtiques. En aquest projecte tampoc es deixa de banda la gent gran, que hi podran realitzar activitats per evitar la soledat i el tancament.

L’SPAM vol demostrar que no hi ha cap mascota inútil i que els “que ningú vol” també tenen molt a dir i a contribuir. Sens dubte, aquest projecte obre noves vies que demanen suport i mecenatge per tirar cap endavant.

Editorial TRIBUNA Maresme 196

UN TREBALL COORDINAT I MÉS EFICAÇ

El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha impulsat la creació de la Xarxa d’Infància, Adolescència i Família (XIAF), un mecanisme que ha de fomentar el treball interinstitucional per tractar temes relacionats amb el benestar d’infants, adolescents i famílies. També, i especialment, per donar força en la demanda de recursos que calen a la comarca i com a instrument per a la resolució d’altres problemàtiques.

És una evidència que la societat actual, cada vegada més, demana majors recursos per donar solució als nombrosos problemes existents, però per contra, la situació econòmica fa que aquests siguin menors i s’hagin de distribuir atenent a prioritats.

Les administracions ja de per sí col·laboren, però augmentar el grau de coordinació per donar una resposta més eficaç i aprofundir en optimitzar recursos és la millor línia de treball que es pot seguir, gairebé inevitable. D’altra banda, el primer projecte de la XIAF se centrarà en la infància i l’adolescència en risc, col·lectius aquests que demanen tots els esforços possibles, moltes vegades amb recursos insuficients.

Els ajuntaments de la comarca han acollit molt bé el projecte i ara caldrà posar-se a treballar.

Editorial TRIBUNA Maresme 197