jueves, octubre 02, 2008

ROIG

Contra el Capitalisme, el color roig.

Imatge de la película 'Reds'.

UN MOMENT DEL PASSAT PLE DE RIURE

El secret, segurament, està en el riure.

Imatge: darrer Ple de Riure, del Masnou.

DESPRÉS DEL PLE DE RIURE, EL PLE DE TARDOR

El festival Ple de Tardor és la primera temporada estable de teatre al Masnou, municipi que anualment i des de fa 12 edicions, organitza el Festival Internacional de Teatre Còmic Ple de Riure, un referent en el seu gènere.

La nova proposta del Ple de Tardor compta amb la direcció artística de la companyia teatral masnovina Chapertons, que també s’encarrega de la del Ple de Riure.

El Ple de Tardor arrenca aquest proper divendres 3 d’octubre amb l’actuació musical de Woody’s tribute i la presentació del muntatge ‘Encantadas’, de Virginia Imaz.

Però el programa inclou un Curs d’iniciació al Clown a càrrec també de Virginia Imaz (4 i 5 d’octubre); la representació de ‘La forma de les coses’, de Neil Labute (24 d’octubre) i l’actuació de Leandre Ribera+Cia la Tal (21 de novembre), amb el muntatge ‘Démodés’.

El preu de cada espectacle és de 12 euros, però hi ha un abonament per als tres de 24 euros.

Amb aquesta nova programació, el Masnou perfila la seva aposta d’ofertes teatrals i escèniques, un àmbit en el qual ja han aconseguit la consolidació del ‘Ple de riure’ molt més enllà de les fronteres comarcals.

'LA LÁMPARA DE ALADINO', DE LUIS SEPÚLVEDA

Publicat per Tusquets Editores

Luis Sepúlveda va néixer a Xile el 1949, però és un ciutadà del món. La seva obra més coneguda, sens dubte, és ‘Un viejo que leía novelas de amor’, traduïda a 32 idiomes, amb vendes milionàries i portada al cinema amb Richard Dreyfuss com a protagonista. Però Sepulveda és també l’autor de ‘Mundo del fin del mundo’ o ‘Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar’, entre d’altres obres prou conegudes pel públic lector.

El relat és un dels gèneres en què aquest autor funciona molt bé. I aquest és el cas de ‘La lámpara de Aladino’, que aplega un conjunt d’històries que faran que el lector s’introdueixi en el particular univers de Sepúlveda, un món construït a partir d’evocacions, records, espais geogràfics d’amunt i avall del planeta, de sentiments i personatges protagonistes de la vida diària, però en els límits imposats per l’autor i per l'existència.

‘La porfiada llamita de la suerte’, ‘Café Miramar’, ‘Hotel Z’, Cena con poetas muertos’. ‘Historia mínima’, ‘La isla’…, un total de 12 relats fins arribar al que dóna nom al llibre i el tanca. Històries suggerents i molt diverses del món actual, que parlen de les angoixes i inquietuds que de sempre ens acompanyen als ésssers humans.

APRENDRE A SER FLEXIBLES

"Cal aprendre a no controlar la vida, ni la nostra ni la dels altres, si volem tastar la felicitat que ens pertoca".

"La felicitat, no és una fita a aconseguir, sinó que és un camí a seguir".

Paraules de Regina Ferrando a "La Clau".

NOVES OBRES LITERÀRIES DE MANEL ALONSO

BROSQUIL edicions

www.brosquiledicions.es

Manel Alonso inicia la tardor amb la publicació de dos llibres infantils i un dietari


Aquest mes d’octubre l’escriptor Manel Alonso i Català l’inicia amb la publicació de tres llibres, dos d’ells en Brosquil edicions i un tercer en la petita editorial Els llibres de l’Aljamia.

El primer, 'Conta’m un conte', és un llibre que reivindica la literatura oral. En el seu interior trobarem diverses històries en algunes de les quals també n’apareixen altres i fins i tot una cançó.

El segon, 'La Calderona es nuestra', és la traducció al castellà del llibre La Calderona és nostra, amb el qual es va iniciar la colla del Brosquil, una col·lecció que intenta, a través de la literatura, donar a conèixer als joves lectors el paisatge, cultura, costums i tradicions del nostre país. Amb l’aparició a les llibreries de 'La Calderona es nuestra', s’inicia en castellà les aventures de “La Pandilla del Brosquil” que tants èxits ha recollit fins ara en valencià.

I el tercer, 'El temps no vol quedar penjat', és un dietari dels primers anys de la dècada dels noranta, en el que l’autor ens parla, entre altres coses, de la seua experiència com animador de les desaparegudes tertúlies “Les nits màgiques del Django’s”. En aquesta mateixa editorial l’any 2005 Alonso va editar el dietari Estiu, 1987.

Manel Alonso i Català, naix a Puçol l'agost de 1962. És autor de llibres infantils com ara 'Bernat i els seus amics' (1996), 'Els cinc enigmes del rei' (2000), 'Caram, quina aventura!' (2001), 'L’arracada de l’oncle de Joan' (2003), 'La Calderona és nostra' (2004), 'Conte contat torna a començar' (2006) i 'Conta’m un conte' (2008). També ha escrit contes: 'El carrer dels Bonsais' (2000) i novel·les: 'La maledicció del silenci'(1992), 'Escola d’estiu' (1994) i 'En el mar de les Antilles' (1998). La seua expressió poètica es recull de moment en quatre poemaris: 'Amb els plànols del record' (1994), 'Oblits, mentides i homenatges' (1998), 'Un gest de la memòria' (1999), 'Com una òliba (2002)' i una antologia, 'Les hores rehabilitades' (2002). Part de la seua obra està traduïda al castellà i al basc.

Enviat per El Bosquil.

UNA AGENDA ESCOLAR DIFERENT

L’Ajuntament de Teià (el Maresme) i el de Massarosa (Itàlia) estan agermanats. Una de les iniciatives que comparteixen és la publicació conjunta d’una agenda escolar que ha sortit editada novament amb motiu d’aquest curs 2008-2009.

L’Agenda escolar, escrita en català i italià, incorpora interessant informació dels dos municipis. Des dels orígens històrics fins al patrimoni, l’activitat econòmica o l’entorn natural, entre d’altres propostes. També, les associacions de les dues localitats i informació de les entitats, des dels geganters fins als amics dels animals o les organitzacions medioambientals.

L’Agenda és un útil instrument i els contingut dels escolars que s’hi inclouen demostren que és una eina feta per ells mateixos i per al seu propi ús. No es pot demanar res més, alhora que s’estrenyen lligams cuturals i personals entre alumnes i països.

D’altra banda, l’Ajuntament de Teià ha editat també el Joc ABJ, amb motiu del 5è aniversari del Fons Antoni Batllori Jofré, conegut dibuixant vinculat al municipi. Es tracta del tradicional memory, però amb il·lustracions de Batllori.

MERCÈ MILLAN PLEGA

Correu rebut avui de:
GENT DE BIBLIOTECA (ideespel10aniversari@gmail.com)

Ja sabeu que la Mercè Millan plega?…


Amics i amigues:

Com ja molts de vosaltres sabreu, la Mercè Millan aviat ja no la veurem més per La Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró... Sí, se'ns en va...:

Mercè Millan, directora de La Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

El propassat dia 23 de setembre saltava la notícia a l'informatiu matinal de Mataró Ràdio (89.3 FM) quan molts de nosaltres no donàvem crèdit al que sentíem... La Mercè Millan havia acceptat un nou lloc de treball dins l'àmbit de coordinació territorial de biblioteques de la província de Barcelona, amb la qual cosa, en breu, es veurà obligada a deixar les tasques de direcció de la nostra estimada biblioteca pública.

Doncs sí gent, tot això se'ns acaba i no ens adonarem que ja l'estarem enyorant, la Mercè Millan.

Per això, la Gent de Biblioteca hem cregut oportú, abans no ens deixi, d'obrir un blog -http://gracies-merce.blogspot.com/- per què tothom que vulgui acomiadar-se d'ella li deixi unes paraules per desitjar-li "bon viatge" en aquesta nova singladura professional que se li obre davant seu i, aquell que ho cregui oportú, donar-li les gràcies pel seu treball de gestió al capdavant de La Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró.

Per publicar els vostres emails de comiat podeu adreçar-los al següent correu: gracies.merce@gmail.com

(Recordeu que la publicació dels vostres emails en aquest blog es farà de forma automàtica. Per la qual cosa us recordem que, per a que us quedin ben publicats, el títol de l'assumpte del vostre email es convertirà en el títol de l'entrada i el contingut del text del vostre mail serà el text de l'entrada)

Apa, siau!

'DIGNITAT', PREMIAT I AL VISA OFF DE PERPINYÀ


El documental Dignitat, d’Eloi Aymerich, en una versió reduïda de 10 minuts, ha estat guanyador del concurs audiovisual Clic!, convocat per la Secretaria de Joventut de la Generalitat i ha pogut veure’s en l’edició passada del Festival Visa Pour l’Image de Perpinyà, dins la secció Visa Off. Segons explica Aymerich, Dignitat “és un treball que parteix dels 40 anys de Càrites Interparroquial de Mataró i retrata la realitat social”. La versió reduïda va fer-se per optar al concurs. A.C.X

NOU POEMARI DE CARLES DUARTE

'Maríntim' és el nou poemari de l'escriptor Carles Duarte.

El llibre és un homenatge al litoral de l'Empordà i al mar en general com a forjador de sentiments i d'esperances.

La seva presentació tindrà lloc a Barcelona el proper dia 15 d’octubre a la llibreria Catalònia.

Un petit tast del que podràs trobar al llibre:

El mar

Per a Mayte Vieta

El mar és un retorn.

Matriu i sepultura,
gira el seu rostre d'horitzó
cap al cor de la tarda.

Deses els ulls
endins del cristall verd
travessat per la llum.

Ressona el lent batec
i un vell astre s'apaga.

Crema el Sol als teus llavis.

Neda el cos
i ets gest d'aigua dins l'aigua.

Són un somni les ones,
la pell.

I et commou el silenci,
el seu tacte.

CANVIAR EL PARADIGMA

Estem davant un canvi de paradigma de la societat o a frec de l'Apocalipsi o al final de l'Imperi USA o a prop d'un món tipus Mad Max?

Queda esperança o ens n'oblidem? Apaguem l'ordinador i marxem camp a través.

LA FELICITAT

Ens passem la vida buscant la felicitat però esclavitzant-nos per apartar-nos d'ella.