lunes, diciembre 28, 2009

LA HISTÒRIA DEL FRONT D'ALLIBERAMENT CATALÀ SEGONS BLAI MANTÉ




Article i foto de Cugat Comas
publicat a
TotMataro.cat

Blai Manté recull en un llibre la història del Front d’Alliberament Català


El Front va ser un antecessor de Terra Lliure que va durar 11 anys


La Taverna Atzucac va acollir el passat dimecres 23 la presentació del llibre ‘Front d’Alliberament Català’, un encàrrec dut a terme pel periodista i escriptor mataroní Blai Manté. A l’acte de presentació hi varen parlar a més de l’autor, l’activista independentista Joan Jubany, el periodista Albert Calls i Carles Garcia, membre d’aquest grup armat, antecessor de Terra Lliure, que durant onze anys van fer ús de la lluita armada contra la dictadura franquista. La reivindicació d’aquesta opció armada “intencionadament silenciada durant molt temps pels que ara remenen les cireres i llavors no es movien”, en paraules de l’exmembre del FAC. Mai abans s'havia recollir la història del FAC en cap treball periodístic.

Per Manté escriure el llibre li ha servit per “sentir i conèixer més el meu país i reafirmar-me en la convicció que el passat condiciona el present i que exemples com el FAC van servir per mantenir la flama encesa”. Calls va destacar que es tracta “d’un llibre narratiu de fets reals però en Blai li dóna un toc novelesc que el fa molt amè”. El llibre és un recull exhaustiu de tota l’activitat del FAC durant els seus onze anys en què hi va haver “acció, poc plantejament polític, presó, una fugida i l’exili, que per mi és el pitjor de tot”, va dir Garcia. Jubany va recordar que la seva opció era la de la "propaganda armada" i que mai van buscar víctimes mortals en els seus atemptats.

El moment actual i la memòria de la lluita
La presentació va ser, a l’hora de la veritat, un col·loqui a diferents bandes sobre la vigència d’apostes com la del FAC i la reivindicació de la lluita armada contra el franquisme. El mateix Carles Garcia va afirmar que “no sóc pacifista, però entenc que ara mateix una acció armada faria molt mal a Catalunya”. Garcia va recordar que ell havia estar a Perpinyà en la famosa reunió entre Carod Rovira i ETA i va assegurar que “mai entendré perquè ERC no va reconèixer la grandesa del gest”. Per tots els contertulis, el moment actual és crucial amb l’onada de consultes per la independència. Des de la taula es va animar, a més, a l’organització d’una consulta a Mataró el proper 25 d’abril.