sábado, septiembre 23, 2006

'UN SER DIFERENTE', DE JORDI CALM

LLIBRES

'Un Ser Diferente',

de Jordi Calm

Idea Books

'Un Ser Diferente' planteja una història amb rerefons de ciència ficció que com a novel·la no acaba de funcionar del tot, sota el meu punt de vista, però que té una idea de fons prou bona. És també evident que a la trama li manca una mica més d'acció, que el llibre podria haver-se solucionat amb moltes menys pàgines i ser solament un relat llarg, i que demanaria també un planter de personatges més complex, que donés més joc al lector que no el que finalment es troba. Però en clau positiva aquesta novel·la és la llavor del que podria arribar a ser una bona sèrie de televisió, perquè barreja tots els ingredients necessaris perquè pugui funcionar: un protagonista amb poders a qui persegueixen per destruir, el darrer representant d'una raça extingida, una història d'amor... S'ha cuidat el disseny de la portada, es donen opcions a les noves tecnologies amb interaccions a la xarxa i es noten a faltar més descripcions en el text, o una mica més de subhistòries dins la trama general. L'autor, de 41 anys, és economista i en la seva carrera professional s'ha mogut en el sector editorial i dels mitjans de comunicació. 'Un Ser Diferente' és la seva primera experiència literària, tal com es diu. Tot i els temptejos narratius i la inestabilitat de l'obra, hi ha moments en què pot sentir-se que al darrera s'hi amaga un bon narrador, que escriurà treballs més sòlids. I que aquest és solament l'inici del camí.

Albert Calls

EL TURISME ENS ENGOLEIX

L'ENTREMÈS

El turisme a Barcelona,

una opció de futur

La Diputació de Barcelona, des de Turisme Total, promou la publicació 'Turisme a prop de Barcelona 06' (pot trobar-se en els punts d'informació turística). En la introducció s'hi aclareix la voluntat de desenvolupar una estratègia que té com a objectiu impulsar l'oferta turística de la província de Barcelona, perquè fent-ho d'aquesta manera s'estimuli el desenvolupament econòmic del territori. Aspectes com el creixement i la promoció de l'agroturisme, el termalisme, el turisme industrial, el turisme nàutic i les rutes gastronòmiques, tenen espai en aquesta publicació i demostren que vivim en una àrea carregada de moltes possibilitats en aquest aspecte. Itineraris pel turisme rural, els llegats artístics, els passejos per la història, el vi i la gastronomia, complementats amb una agenda carregada d'activitats, donen pistes per fer tot tipus d'excursions i sortides, de forma fàcil i planera. Propostes interessants i suggeridores per descobrir aspectes insospitats i desconeguts del nostre territori. Més informació a www.turismetotal.org o www.diba.cat, en uns moments en els quals es demostra, any rere any, que el creixement d'aquest sector a Barcelona, i també a la comarca del Maresme, és imparable i planteja grans alternatives de futur.

Albert Calls

MEMÒRIA FOTOGRÀFICA

Recuperar el patrimoni

fotogràfic del Masnou

El IX Concurs de fotografia 'El patrimoni desconegut del Masnou', convocat pel Patronat Municipal i l'Ajuntament de la localitat, permet anar recollint fotos, fetes any rere any, i ampliar d'aquesta manera l'Arxiu d'Imatges Municipal. Les bases, que ja s'han difós i poden sol·licitar-se completes, expliquen que hi ha una modalitat d'adults i una altra infantil-juvenil, i que el lema d'enguany és 'Edificis i colors'; és a dir, fa referència a edificis, conjunts arquitectònics o detalls de construccions on destaquin elements arquitectònics que mostrin part del patrimoni on els colors tinguin un protagonisme especial. La recepció de les obres és fins al dimarts 24 d'octubre i poden presentar-se a la seu del Museu Municipal de Nàutica o a la Casa de Cultura. A.C.

NOVA VEREMA A CABRERA

BREUS

Cabrera celebra de nou

la Festa de la Verema

Diumenge 1 d'octubre, l'Agrupació Sardanista i Cultural de Cabrera de Mar promou una nova edició de la Festa de la Verema, celebració recuperada amb força ja l'any passat. El programa d'actes, que es farà a la Plaça de la fàbrica, davant del consistori, inclou l'arribada del carro amb el raïm, a dos quarts de dotze del matí; la trepitjada de raïms a càrrec dels nens i nenes del poble, de dotze a dues del migdia i l'exposició d'eines de la vinya i el vi. La realització d'aquesta festa és possible gràcies a la tasca dels seus promotors i la col·laboració de l'Ajuntament i nombroses persones de la localitat. En la seva edició anterior va tenir una nodrida participació i vol recuperar una tradició fins al moment perduda en el temps al municipi.