viernes, julio 27, 2007

AVUI DIVENDRES 27 DE JULIOL, PRESENTACIÓ A PROA PREMIÀ

PRESENTACIÓ
DE LLIBRES
A PROA PREMIÀ

Divendres 27 de juliol, a les 20h


La puta que leía
a Jack Kerouac,
de Susana Hernández

Podemos estar contentos,
d’Albert Lladó


Carrer del Nord, 71 – Premià de Mar

'LAS TRIBULACIONES DE WILT', DE TOM SHARPE

Publicat per Anagrama

Dins els ‘Compactos’, un clàssic de l’editorial Anagrama, es poden trobar tots els llibres de l’escriptor anglès Tom Sharpe, entre els que destaquen els que tenen com a protagonista el divertit Wilt. No estic parlant de cap novetat editorial, però sí d’uns volums que es reediten constantment i que captiven lectors d’arreu del món. Amb el bon temps, que sempre convida a una lectura relaxada, és molt recomanable exhumar la lectura dels diversos volums que tenen el professor Wilt com a protagonista. En el cas de ‘Las tribulaciones de Wilt’, s’enfronta al dia a dia de la seva família, integrada per la seva dona i quatre filles i a una trama de terrorisme internacional, tot entrellaçat i sense deixar de divertir el lector ni un sol moment. Estem davant, sens dubte, d’una de les més brillants i irreverents obres d’aquest autor anglès, que aconsegueix fer riure i atrapar-te fins al final del llibre. Realment, escriure novel·les humorístiques no és gens fàcil; a més, carregar-les de crítica als temps actuals encara dificulta més la situació. Sharpe se’n surt molt bé per al plaer de tots nosaltres, lectors cansats de tòpics i que demanem una lectura original i refrescant per als dies dels breus estius.

IX CURS D'ORGUE AL MARESME

L’Associació per la Música d’Orgue de Cabrera de Mar (AMOC) posa de nou en marxa a l’Església de Sant Feliu el Curs d’Orgue del Maresme, enguany per novena vegada. Es farà del 27 d’agost fins a l’1 de setembre i compta amb els prestigiosos professors Ewald Kooiman, Montserrat Torrent i Guido Iotti, així com l’assistència d’alumnes de molt variades procedències, que poden perfeccionar-se en la interpretació d’aquest difícil instrument musical.

LITERATURA I NATURA ALS PARCS NATURALS

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona edita guies de lectura per apropar bibliografies específiques als seus lectors. Una de molt recomanable és ‘Literatura i natura. A la descoberta dels parcs naturals’. S’hi detallen obres de referència relacionades amb els parcs naturals de Catalunya, guies de descoberta o multimèdia. Els espais naturals són cada cop més pols d’atracció per a molts ciutadans que hi van en família i per la descoberta ambiental i cultural. Les obres ressenyades en aquesta bibliografia ens apropen al Montseny, el Montnegre i el Corredor, la Serralada Litoral i la Serralada de Marina, entre molts d’altres indrets d’interès natural.

LA NOVA HISTORIETA

Sortosament ja han passat els temps en què el còmic era considerat un subproducte. Actualment existeix una important oferta d’historietes que pot trobar-se a les llibreries i en la que destaca el que es coneix com a novel·la gràfica, és a dir: l’equivalent a un llibre però explicat en el llenguatge del còmic, que s’obre a totes les possibilitats imaginables. Dins aquesta múltiple oferta, destacaria ‘Houdini. El rey de las esposas’, de Jason Lutes i Nick Bertozzi, publicat per l’editorial Astiberri, un prestigiós segell que aposta pel còmic d’autor actual. Tracta la vida del gran escapista Houdini, a partir d’una recreació molt bona i fent un homenatge als grans mags. Lutes és l’autor de la cèlebre novel·la gràfica ‘Berlín’. Un segon còmic recomanat, també publicat per Astiberri és ‘Piero’, de Boudoin. Una commovedora autobiografia de la infantesa de l’autor. Entre la memòria i la ficció es narra la trajectòria vital de dos germans que somien ser dibuixants. La vida, amb tot el seu pes, s’acabarà imposant. I finalment, també d’Astiberri, ‘Escaparate’, de Jessica Abel, una visió de primera mà de la joventut novaiorquesa, que tracta grans temes profunds de la vida diària, des de la indecisió fins a les inquietuds existencials.

'EL APOSTOL NÚMERO 13', DE MICHEL BENOÎT

Publicat per Grijalbo

‘El Codi Da Vinci’ va obrir la veda d’un gènere literari que fins aleshores era marginal i ha acabat sent de consum de masses. El podríem anomenar “thriller religiós” i segueix unes regles similars: les jerarquies del Vaticà són tèrboles i sempre hi ha un secret que qüestiona la història que ens han explicat sobre Jesucrist. En la novel·la ‘El apóstol número 13’, l’exbenedictí Michel Benoît dóna gust a la claca d’aquest tipus de productes: acció trepidant, morts i misteris al voltant d’un nou apòstol que es mou en l’entorn de Jesús. Tot plegat amaga un secret perillós “per als cristians, inquietant per als jueus i provocador per als musulmans”, com es publicita en el llibre. Estem davant d’un thriller històric que pretén fer passar una bona estona i obrir interrogants que de tant tractats comencen a ser excessivament tòpics. El lector que vulgui distreure’s amb aquest best seller s’ho passarà d’allò més bé i no podrà deixar-lo fins a les darreres ratlles. Tot i així, per molt que la història sigui qüestionable, també és perillós que s’acabi creient tot el que expliquen les novel·les sense buscar fars de referència en la documentació històrica i veraç, que per molt manipulada i falsejada que estigui, sempre deixa pistes per apropar-se de manera més rigorosa a la realitat.

57 FIRA INTERNACIONAL DEL CÀNTIR

Arriba la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa. 57 Festa del Càntir, tot un referent que es fa a cada any a Argentona. Els propers dies 4, 5 i 6 d’agost, un ampli programa d’activitats al voltant del món de la ceràmica i la terrissa, amb el càntir com a protagonista central, convocarà de nou milers de persones d’arreu en una tradició que si no es celebrés es trobaria a faltar. Parades de terrissa tradicional i popular o ceràmica artística d’una desena de països del món, demostracions, tallers, exposicions, concursos o la campanya “Càntir contra el canvi climàtic”, acompanyen totes les propostes de la 57 Festa del Càntir: l’Ofici en honor a Sant Domènec de Guzmán, la benedicció de les aigües de la font i dels càntirs de l’any, jocs infantils o l’aixecada de càntirs, entre d’altres nombroses propostes.
D’altra banda, la Fira també acull la tercera Mostra de Cinema i Vídeo sobre ceràmica, enguany amb dues estrenes absolutes i un vídeo sobre l’artista Miquel Barceló. Amb aquesta proposta, el municipi d’Argentona s’ha convertit en la primera seu d’una mostra de cinema dedicada de forma monogràfica a la ceràmica. Enguany es projectaran tres pel·lícules de llarga durada en tres sessions i els realitzadors o productors les comentaran amb el públic. El programa s’obrirà amb la projecció ‘Paso doble’, un film de Miquel Barceló i Josef Nadj sobre la performance que l’any passat van presentar en el Festival d’Avinyó i que va tenir molt d’èxit. També, es projectarà ‘Artigas’, sobre la vida i obra del ceramista català Llorens Artigas i ‘Indian Activity’, un recorregut per quatre comunitats terrisseres de l’Índia i el Nepal. Les sessions seran totalment gratuïtes.

NOUS NARRADORS DEL MARESME

Hi ha autors que viuen al Maresme i van fent la seva feina des de la discrecció, però aportant un important i valuós treball que no sempre s’acaba coneixent. És el cas d’aquestes dues obres que tractaré a continuació. Coincideixen en el temps i en l’espai i mostren la vitalitat de dos joves narradors en un moments en els quals es porta amb excés la narrativa de referons històric, molt descafeïnada.
Susana Hernández, de Premià de Mar, és l’autora de la novel·la ‘La puta que leía a Jack Kerouac’, publicada per LesRain Editorial. Tot i que Hernández ja ha guanyat nombrosos premis i publicat, aquesta és una ‘nouvelle’ que apunta ja una certa solidesa narrativa que segurament donarà molts bons fruits en un futur. Tracta la història de Roxy, però també la d’una protagonista que descobreix els abismes de les relacions, l’amor i la insatisfacció vital. Tot plegat explicat amb la intenció d’embolcallar el lector i arrossegar-lo fins al final en una història de relacions humanes ben actual i amb alguns tocs crítics.
D’altra banda, l’altre autor que vull destacar és Albert Lladó, de Pineda de Mar, periodista i creador d’un primer llibre de relats, ‘Podemos estar contentos’, de Cultiva/Relatos, prologat per Toni Sala. Històries breus, cíniques i corrosives que beuen de Carver i ens apropen a les nostres pròpies contradiccions internes, dirty realism del Maresme, actual, d’ara i aquí, fresc i contundent.

'UN TIPO IMPLACABLE', D'ELMORE LEONARD

Publicat per Alianza

Un policia i un delinqüent, obsessionats amb triomfar en els seus respectius camps, van entrecreuant-se les vides en els convulsos anys 30, als EUA posteriors a la Gran Depressió i la Primera Guerra Mundial. En el fons, els dos són fills de pares rics i volen ser valorats pels seus propis mèrits i no per la tradició familiar que els ha vingut imposada. Obra trepidant que s’emmarca en els escenaris de les novel·les de l’oest i els road movies, en un homenatge indiscutible als mestres del gènere com Chandler o Hammett, als pulps, a l’obra de Jim Thompson i al cinema negre de l’època.
Els límits entre el que és la llei i el que no són molt difosos en aquest llibre on conviuen brutals gàngsters, músics de jazz i atractives dones dures, tots ells situats a la línia de les ombres. L’autor ens acosta a una història de venjances, recerces i rencors, carregada de passions, ambicions i lluites per sobreviure amb el trepidant soroll de les pistoles i les metralletes de fons.
L’arribada de l’estiu és el millor moment per llegir novel·la negra actual, com el que fa amb notable mestratge Elmore Leonard (Nova Orleans, 1925). Està considerat un mestre del gènere. Té més d’una quarentena de títols publicats, molts dels quals han estat portats a la gran pantalla per Tarantino o els germans Cohen.

POESIA A CALDES D'ESTRAC

El Maresme és una comarca que en els darrers anys ve apostant amb força pel turisme cultural, superant d’aquesta manera el concepte de “turista de platja i paella”, que acaba tenint caducitat. En aquesta línia, un municipi com Caldes d’Estrac ha sabut conjuminar tots els seus atractius amb el d’una figura cultural de primera magnitud per al país, Josep Palau i Fabre. L’escriptor i assagista, a través de la Fundació Palau, que duu el seu nom, ha convertit Caldes en un punt de referència de propostes culturals i artístiques. D’altra abanda, l’amistat entre Palau i Picasso ha permès que aquest centre integri un important fons documental i bibliogràfic sobre el genial artista, a més d’organitzar exposicions temporals, conferències i altres manifestacions culturals d’interès. D’altra banda, amb motiu de la celeberació dels 90 anys de Palau i Fabre, tot l’any es vénen fent propostes culturals que són, en molts casos, de referència.
Un dels programes d’actes destacats d’enguany és el festival ‘Poesia I +’, que es fa del 24 de juny al 29 de juliol. Inclou un ampli ventall d’activitats que durant aquests dies comptarà amb lectures de poetes com Joan Margarit, Salem Zenia, Bartomeu Fiol, Feliu Formosa, Maria Josep Escrivà, Enric Casasses i Orlando Guillén, la veu de Lídia Pujol, un espectacle infantil de Quimet Pla, el mim parlant Claret Papiol, un recital de Núria Candela i Eduard Iniesta, concerts de Jaume Sisa, Roger Mas o Miquel Gil i l’Orquestra Àrab de Barcelona, entre d’altres muntatges i espectacles que tenen la poesia i la música com a eixos centrals. Molt recomanable. (www.fundaciopalau.cat)

EL FESTIVAL DE MÚSICA DEL MARESME ARRIBA A LA SEVA TRENTENA EDICIÓ

A poc a poc ha anat fent la seva feina fins arribar al número 30. El Festival de Música del Maresme ve portant a la nostra comarca cada estiu una interessant proposta de concerts de núsica clàssica de qualitat. En l’edició d’aquest any hi donen el seu suport els ajuntaments d’Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià i Vilassar de Dalt.
D’altra banda, el mes de juliol el programa inclou el concert de la banda escocesa Robert Gordon’s , a Premià de Mar; un Concert de presentació amb Vetllada musical en un saló modernista, el Quartet Quiroga i Ludmil Anguelov (piano), a Premià de Dalt; l’Orquestra de Cambra de Vila-Seca, a Teià; un Recital per a dues flautes i piano, a Cabrils; i el Trio New Winds, a Vilassar de Dalt. El mes d’agost es faran tres concerts: Suite Poemàtica Musical Coral Càntir d’Or, a Argentona; l’Orquestra de Cambra Simfonietta de Lodz, a Cabrils i Lom Pian Trio, a Premià de Dalt. Finalment, el setembre, se’n farà un per determinar a Cabrera de Mar. L’objectiu és acostar les millors propostes de música clàssica al públic de la nostra comarca.