miércoles, mayo 21, 2008

CIBERESCRIPTURES DEL SEGLE XXI

‘La catosfera literària 08’ és la primera antologia de blogs en català, que ha publicat Cossetània Edicions i que va ser presentada a Vallromanes el passat dissabte 17 de maig, coincidint per atzar amb el Dia Internacional d’Internet.

El llibre recull un centenar de textos (posts) escrits pels autors de blogs literaris de l’àmbit català (blogaires) i la recopilació serveix per mostrar un tast del que fan alguns autors catalans en el format digital, ciberescriptors que experimenten les múltiples possibilitats de la xarxa.

L’escriptor Biel Mesquida, autor del pròleg, apunta que “la catosfera és una part dels fonaments vius de la reconstrucció nacional de la llengua i la cultura catalanes, d’aquests fragmentats i minoritzats Països Catalans units per la Xarxa, d’aquest País Català futur d’ara mateix!”.

L’acte de presentació va comptar amb la intervenció dels promotors de la Catosfera, representats per Toni Ibàñez i per Marc Vidal. Per la seva banda, el periodista maresmenc i director de l’Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo, va recordar els valors d’una escriptura, la dels blogs: “compulsiva, calenta, impetuosa i fresca”. Per a Gordillo, la Catosfera demostra que “els joves escriuen i que Internet no s’ha carregat el paper”.

PETITES GRANS ACCIONS PER PROMOCIONAR EL TURISME COMARCAL

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha editat un DVD que en cinc minuts fa un repàs de l’oferta mediambiental, cultural i de lleure de què disposa la nostra comarca.

Mostra el paisatge, la platja, la muntanya, l’oferta d’activitats en aquests espais, el patrimoni cultural, la gastronomia, o les tradicions, entre d’altres coses que puguin servir per donar a conèixer els atractius del nostre territori.

El DVD s’ha plantejat com un recurs més dels que disposa el Consorci per promocionar turísticament la nostra comarca.

D’altra banda, fa uns dies també va fer-se públic que la posada en funcionament del primer Centre d’Acollida Turística (CAT) de Catalunya, prevista per a final d’any a la Cella Vinaria de Teià, anirà acompanyada d’una promoció de productes artesans vinculats a Alella, el Masnou i Teià.

D’aquesta manera, diversos elements lligats amb el territori han de servir d’inspiració als artesans i dissenyadors locals per crear objectes de record que es puguin vendre a la botiga del CAT.
Amb aquesta acció es vol aconseguir que diverses icones específiques de cada zona es converteixin en objectes de record amb la identitat de la comarca.

Tant aquesta proposta com el DVD, són dues estratègies per fomentar la promoció del Maresme des de la comarca, però molt més enllà. Petits detalls que a poc a poc van fent la seva aportació i que amb el pas dels anys, ben segur, donaran uns resultats més visibles.

'OBRES COMPLETES, 12', de ROBERT CRUMB

Publicat per Ediciones La Cúpula

Robert Crumb és un clàssic vivent del còmic underground, amb estil i nom propis dels EUA i que des de fa uns anys viu al sud de França.

‘American splendor’ són els còmics que guionitza Harvey Pekar i que han il·lustrat autors com Crumb, entre d’altres.

Pekar i ‘American Splendor’ han estat passats al cinema i això els ha donat molt més reconeixement del que tenien.

Aquest volum de l’obra completa de Crumb recull les històries que ell va dibuixar, guionitzades per Pekar.

Narren situacions de persones i actituds, les veritats profundes d’un home que s’ha passat la vida treballant com a arxivista en un hospital.

Còmic del bo i que ens parla de coses properes i de personatges suggerents. Tot plegat, com la vida mateixa.

'LA TORRE OSCURA', de STEPHEN KING

Còmic

‘La torre oscura’,
de Stephen King

Publicat per Debolsillo

L’univers literari creat pel mestre del terror i gènere fantàstic, Stephen King, pren ara forma de còmic, de la mà de Robin Furth, Peter David, Jae Lee i Richard Isanove.

La torre oscura és un llarg cicle de set novel·les, escrites en més d’una vintena d’anys, que aposten per un nou gènere en el qual hi ha pistolers, màgia, fantasia desfermada i un món absolutament innovador. El protagonsita, Roland, busca la torre obscura, però en el seu llarg itinerari vital s’hi entrellaça tota l’obra de Stephen King.

El primer volum d’aquesta intensa obra, adaptada ara a la historieta i sota el títol ‘El nacimiento del pistolero’, dóna pistes per endinsar-se en un univers atractiu i innovador, però solament és un tast del que aporten el conjunt de les novel·les.