domingo, abril 06, 2008

ART I CULTURA AL CEMENTIRI DEL MASNOU

Normalment intentem viure allunyats de la presència de la mort i la caducitat de les coses, pero es tracta d’una evidència de la qual no s’escapa ni el que apunta.

Sí, les coses es gasten, fineixen i es consumeixen i en aquests límits és quan ens adonem més del seu valor i alhora de la nostra misèria personal (d’aquesta, alguns però, en tenen més que d’altres, i fins i tot hi ha el que se n’autoinfringeix).

Els cementiris són abassegadors testimonis d’aquest pas del temps de l’existència humana, però també una mostra clara i contundent d’un art que principalment des de la pedra ens porta emocions i constatacions.

Acaba de publicar-se el número 27 de la revista monogràfica “La Roca de Xeix”, que edita l’Ajuntament del Masnou. Recull el treball guardonat amb la III Beca d’investigació i de recerca local, obra de Miquel Rico Vázquez i Marta Roig Lerones.

Sota el títol ‘El cementiri del Masnou, un museu a l’aire lliure’, es passa revista a l’evolució cronològica dels cementiris masnovins i els panteons i els seus propietaris, entre d’altres aspectes.

Qui s’acosti a aquesta obra descobrirà part de la història i del patrimoni de la localitat, des d’un àmbit sovint defugit o deixant de banda.

Al voltant de la mort hi ha tota una cultura i un patrimoni que aquest treball redescobreix i ens acosta amb documentació i encert.

'EL JARDINER', de GRIAN

Publicat per Ediciones Obelisco

El camí espiritual comença amb el caminant, és ell el que marca les pautes i només ha de deixar-se guiar pels senyals que pugui trobar en el seu itinerari.

Aquesta petita obra, que ha assolit nombroses edicions i ha estat traduïda a moltes llengües, ja és un llibre de capçalera per a multitud de persones d’arreu del món.

Inspirat clarament en la literatura del poeta libanès Gibran, el lector hi trobarà petits relats en clau de paràbola que l’ajudaran a evolucionar espiritualment, a poc a poc, de glop en glop.

El jardiner protagonista d’aquests breus relats savis, amb contingut sanament moral, es mou emig de la natura i ens recorda la part més emocional de nosaltres, la que connecta directament amb les forces tel·lúriques.

D’altra banda, a partir de senzilles metàfores extretes del món natural, ‘El jardiner’ arriba al cor directament, des de la seva publicació, el 1996, sense publicitat, de boca en boca i fins acabar sent un best-seller de totes totes.

I pensem que estem davant d’una obra que ajuda a créixer espiritualment. Es tracta de no perdre l’oportunitat que ens presenta.

'PRIMERA NIEVE EN EL MONTE FUJI', de YASUNARI KABAWATA

Publicat per Literaria, de Verticales de bolsillo. / Traduït per Jaime Barrera.

Yasunari Kawabata va obtenir el Premi Nobel de Literatura i va suïcidar-se. Dos extrems que perfilen una personalitat complexa, capaç de capbussar-se en la profunditat de l’ànima humana i trobar-ne els més sinuosos camins.

Es tracta, per tant, d’algú que ha paladejat l’agre i el dolç de l’existència i que ha trobat la capacitat de transmetre-ho en paraules escrites.

Aquesta antologia recull una selecció de l’habilitat narrativa de Kawabata. Els sentiments i les contradiccions humanes, l’ésser i la memòria i les incògnites de la bellesa i el dolor que envolten la vida humana, són alguns dels rerefons d’aquests relats.

“Primera nieve en el monte Fuji”, “Gotas de lluvia”, “Un pueblo llamado Yumiura” o la peça final “Las muchachas del bote”, acosten el lector a les contradiccions de les tempestuoses relacions entre les persones.

Com destaca la crítica: “sensibilitat, intel·ligència, bellesa, serenitat i gust”. Literatura pura i dura, per quedar plenament satisfet com a lector. En acabar aquestes històries, queda un regust de salabror al paladar, però la convicció que s’ha arribat al fons del cor.

LA CATOSFERA LITERÀRIA

MISSATGE DE TONI IBÁÑEZ, DEL BLOG ENTRELLUM:

"Ja tenim la coberta del llibre!

Tot va començar fa 4 mesos. Una idea, un projecte, una il·lusió i un munt de persones implicades. Una nova manera d'escriure llibres (blooks). Els tres últims que he fet són obres col·laboratives. Creació compartida. Literatura 2.0.

Els amics de Cossetània m'envien un PDF amb la futura coberta del llibre 'La catosfera literària'. Està molt ben trobada, aquesta imatge de la màquina d'escriure amb el ratolí...".

- ES REFEREIX AL LLIBRE QUE COSSETÀNIA EDITARÀ AMB TEXTOS DE 100 BLOGAIRES CATALANS QUE PARLEN DE LITERATURA I ENTRE ELS QUALS HI SURTO JO, EN REPRESENTACIÓ D'AQUEST BLOC, 'EL QUADERN D'ALBERT CALLS'.

- PODEU VEURE LA PORTADA AL BLOC DE TONI IBÁÑEZ!!!!