jueves, octubre 26, 2006

EL COMIC D'ALATRISTE

‘El Capitán Alatriste’
Debolsillo
Còmic d’Arturo Pérez-Reverte
Guió de Carlos Giménez i dibuixos de Joan Mundet

En paral·lel amb la pel·lícula i el merchandising d’Alatriste, també surt en butxaca el còmic. Serveix per aclarir dubtes del film, especialment si no s’han llegit primer els llibres. El guió d’aquesta obra és de tot un referent en la historieta espanyola, Carlos Giménez. Els dibuixos, d’altra banda, són de Joan Mundet, que ha trobat una immillorable connexió amb l’esperit del personatge i alhora una imatge gràfica que reflecteix una època. A més, en blanc i negre, com mana el cànon i despertant alt interès.

'SALVADOR PUIG I ANTICH', LLIBRE + DVD

‘Salvador Puig i Antich, un film de Manuel Huerga’.
Ara Llibres. Mediapro

Hi ha pel·lícules que tenen ànima. Aquesta n’és una. La història de l’execució del jove anarquista català pel franquisme, és un al·legat contra el totalitarismne i a favor de la presa de consciència de les persones. Aquest llibre dóna testimoni gràfic i escrit dels artistes, tècnics, els personatges reals de la història i els que l’han reconstruïda en imatges. Hi expliquen, a més, amb tota llibertat, els seus punts de vista. Es tracta d’un volum en format luxós, que va acompanyat d’un DVD amb el make in off i d’altres complements, per acostar-nos a aquesta interessant producció cinematogràfica.

'LA DECISIO DE BRANDES', D'EDUARD MARQUEZ

‘La decisió de Brandes’, d’Eduard Márquez
Premi Octavi Pellissa, 2005
Empúries

La possibilitat de triar, de prendre una decisió, es barreja en aquesta novel·la amb el veritable camí que l’artista ha de transitar per arribar a estar en pau amb si mateix. La mort que s’acosta i la lluita contra el feixisme està descrita amb sàvia contenció i acurat lirisme. Al final, en clau similar al cèlebre personatge d’‘Afirma Pererira’, creat per Antonio Tabucchi i interpretat magistralment al cinema per Marcello Mastroianni, hi ha una presa de consciència i una decisió que lliga tot el llibre. De lectura acurada entra suau, t’enganxa i et sedueix per la paraula i l’acció.

'QUI VAM SER', DE LOLITA BOSCH

‘Qui vam ser’,
de Lolita Bosch
Empúries

Aquesta jove autora és, sens dubte, una revelació literària del moment. El llibre, de veritat, està molt ben escrit i explica el llarg final d’una relació sentimental que “comença a acabar-se”. Fa servir suggerents proses poètiques i intel·ligents zooms imaginatius, que demostren que li agrada experimentar i llançar-se al buit sense xarxa. No en va va ser la guanyadora del premi Òmnium Cultural 2004 d’Experimentació Literària. En el relat, Mèxic hi té un important paper. No és una lectura fàcil, però sí que posa el llistó prou alt.
“Escrita amb maduresa i gran destresa narrativa, ‘Qui vam ser’ és una novel·la personalíssima i molt contemporània, i una lúcida exploració del buit existencial. Confirma Lolita Bosch com una de les veus narratives més originals i innovadores de la nostra literatura actual”, es destaca a la contraportada.

TOTS ESTEM UNA MICA BOJOS

L’any Freud 2006,
a Barcelona

L’Any Freud 2006 BCN commemora aquest clàssic del pensament contemporani, a partir del 150 aniversari del seu naixement. Aplega un conjunt molt ampli de propostes diverses que fins que acabi el 2006 permeten acostar-se a l’obra revolucionària i cabdal del pare de la psicoanàlisi. “Freud, Dalí i el Surrealisme”, “Psicoanàlisi i Psicosi”, “Freud i la religió”… són alguns dels actes als que pot assistir-se. L’any Freud és una iniciativa de la llibreria Xoroi, amb la col·laboració d’Amics de Xoroi. S’hi han adherit, però, nombroses entitats. www.xoroi.com

APRENDRE COSES NOVES

Cursos i seminaris
de formació contínua
empresarial

L’Ajuntament de Mataró, des de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), proposa un programa de cursos i seminaris per aprofundir en diverses temàtiques que permeten una formació continuada especialitzada en l’àmbit empresarial. En relació als cursos, alguns encara vigents, es tracten temes com “Eines per a la prevenció, gestió de conflictes en l’empresa”, “Gestió de la innovació a l’empresa”, “Gestió de projectes”, “Gestió de residus industrials”, “Gestió logística” o “Direcció per competències”, entre d’altres. També s’han fet seminaris per tractar la Responsabilitat social, la Conciliació de la vida laboral, personal i familiar, el Lideratge i la direcció d’equips, o les Fonts de finançament per a l’empresa, entre d’altres propostes. Més informació a l’IMPEM. Servei d’Ocupació (C/ Herrera, 70). / mataro.org/temes/emprocup / serveiocupacio@ajmataro.es

MONOLEGS

Concurs de monòlegs
a Premià de Mar

El 3r Concurs de monòlegs Premià Jove s’adreça “a totes aquelles persones que els agradi riure i fer riure. Gent amb poca vergonya i que gaudeixi explicant històries, anècdotes, teories o el que se li passi pel cap amb l’únic objectiu de passar una bona estona en bona companyia”. Per participar-hi cal ser major de 16 anys i inscriure’s. El tema dels monòlegs és lliure, sempre que no es falti al respecte. Poden ser escrits en català o castellà i han de tenir una durada d’entre 10 i 30 minuts. Els monòlegs poden ser escrits pels propis concursants, o bé una interpretació d’un text ja escrit, tot i que es valorarà més la creativitat. Les bases completes es poden sol·licitar al centre Cívic (Esperança 19-21), de Premià de Mar. El termini de presentació és el dia 17 de novembre, i el concurs el 24. Hi ha diversos premis en metàl·lic.

EL MON S'ACABA?

Els perills del
calentament global

Recullo de la paperera d’unes multisales de cinema, en un estrany acte de reciclatge cultural, un opuscle que porta per títol “Deu coses per fer per aturar el calentament global”. És la propaganda d’un documental que s’estrena aquest novembre, sota el títol “Una verdad incómoda”. Els consells que es donen són tan senzills com canviar de llum, conduir menys, reciclar més, comprovar els pneumàtics, fer servir menys aigua calenta, evitar comprar productes amb molt d’embolcall, regular el termostat, plantar un arbre, apagar els aparells electrònics que no es facin servir i finalment, potser el més important, convertir-te en part de la solució.
Sobre el documental trobo a la xarxa diverses informacions:
- ’Una verdad incómoda’, del realitzador Davis Guggenheim, és la història de l’apassionada entrega d’un home decidit a exposar els mites i idees equivocats sobre el calentament global i la seva prevenció. L’home és Al Gore, que després de perdre les eleccions de 2000 va decidir reorientar-se i dedicar-se a ajudar a salvar el planeta.
- 2) El documental exposa els fets i demostra que el calentament global no s’ha de veure com un tema polític, sinó com el major repte moral al qual s’enfronta la nostra civilització.
- 3) Els éssers humans estem asseguts damunt d’una bomba de rellotgeria, una catàstrofe que nosaltres mateixos hem preparat i que ja ens està passant factura.
Tot plegat, per reflexionar-hi molt.