miércoles, noviembre 15, 2006

UNA MAXIMA DE RAMBO

Un dels moments estel·lars de la cinematografia freak moderna:

A 'Rambo II',
el major Trautman li diu a en Rambo:
"I ara què faràs, Johnny?".

Resposta: "Viuré al dia!".

Senzillament contundent!!!!!

DE LA MATERIA I L'ESPERIT

El problema no és si creiem en Déu,
és si Déu creu en nosaltres.

TORNEN ELS INDEPENDENTS!


Joan Vilà encapçalarà Gent per Cabrera

L’economista Xavier Sala va presentar el passat 10 de novembre la nova candidatura independent Gent per Cabrera (GxC), per a les municipals 2007. L’encapçalarà Joan Vilà, anteriorment integrat dins el desaparegut Grup d’Independents de Cabrera (GIC). GxC també compta amb Josep Durà, actual regidor del PP. L’acte, celebrat a Can Bartomeu, va reunir unes 300 persones. Vilà va afirmar: “Volem un govern per al poble, obert a totes les forces polítiques que vulguin treballar”.

PERILL: BLOC EN CATALA!

Ad Sense (Google) m'ha negat publicitat al bloc perquè està en català, una llengua amb la que no treballen, segons diuen.

Em ve al cap aquella frase del maig del 68:

"Putes al poder, els vostres fills ja ho estan".

RAMON VILA I.M.

Me n'assabento de sobte de la mort de l'amic Ramon Vila. M'ho explica la seva família al carrer. 72 anys tallats en sec. Ens trobàvem sovint, a l'Avinguda Jaume Recoder, i li havia prologat alguns dels seus treballs. En Ramon, que havia volgut ser detectiu privat –com va explicar-me una vegada– s'havia dedicat a fer d'investigador de la història dels pobles i de les persones. La seva afició va empènyer-lo a escriure i publicar llibres, a mig camí de la literatura que evoca els records i la que dóna la veu a persones que si no hagués estat per ell mai la tindrien.

La mort se l'ha endut quan devia estar capficat en un nou projecte. El Maresme perd un d'aquells escriptors de raça irrepetibles, de vocació i convicció, autodidactes, al servei de la paraula i el poble. Un home humil que anava fent. De fet, com deia Josep Pla, en això consisteix la vida, no?

VICTIMES I BOTXINS

Hi ha persones que són els botxins dels altres.

UN DIA D'AQUESTS, EN UN BAR DE PERPINYA

Sí, un dia d'aquests,
prenent una cervesa
en un bar de Perpinyà,
amb una llibreta i un roller,
també amb un bon llibre.
Somrient amb l'alegria
dels vells temps.
Cagant-se
en la mare que els va parir.
Mentre,
ells
pringuen.

FRAGILITATS

No hi ha mal que duri cent anys.

RILKE, DIXIT

Ho diu en Rilke:
La crítica només serveix perquè es llueixin els crítics o a interessos creats.

UN PAIS DE DILETANTS

M'ho va dir en Toni Sala (Premi Nacional de Literatura i autor, entre d'altres obres, de l'excel·lent i criticada "Rodalies").

Avui hi torno a reflexionar perquè tenia molta raó:

El principal mal de Catalunya és l'excés de diletants.

De fet, aquest és el gran problema, no?

PLA, IN MEMORIAM

Josep Pla va intentar deixar el periodisme com a corresponsal perquè li pagaven molt poc. El seu editor el va convèncer i va tornar-hi.

Finalment ho va deixar perquè ja havia fet el que havia de fer i estava cansat d'un món de diletants. Va retirar-se al Mas Pla i va escriure una obra que ha estat cabdal per als catalans, que va salvar els nostres mots i que perdurarà en el temps, projectada, també, a d'altres llengües.

A vegades, cal saber sortir-se en el moment adequat,

LES PERSONES AMB QUI NO PODEM

Hi ha persones amb qui no podem.

Aleshores queden dos camins: apartar-los o a apartar-nos.

NOU BLOG EN CASTELLA

Estic temptat d'escriure un nou blog en castellà:

www.deixeunosenpau.blogspot.com

DIVISA

Contra l'estupidesa, el silenci.

DE L'ESTUPIDESA HUMANA

Hi ha persones que neixen estúpides.

D'altres, es fan.

Algunes, éssers privilegiats en l'estupidesa, neixen, es fan i es desenvolupen.

ALLIBERAR-SE DELS TRASTOS INUTILS

Arrossegar llastre només evita que no puguis projectar-te.

HO DIU LA BIBLIA...

"Si el teu ull t'ofèn, arrancate'l!". Ja ho diu "La Bíblia".

I continua sent un savi consell.

IL•LUSTRES FRUSTRATS

Res més trist que creure's un geni i treballar en una xurreria.

Però potser el suposat geni no és tan geni, perquè si no no treballaria fent xurros.

'¿POR QUE ESTAS AQUI?', DE JOHN P. STRELECKY

LLIBRES

Novetat:

‘¿Por qué estás aquí?’,
de John P. Strelecky

RBA Integral

Llibre d’autoajuda que amaga uns senzills secrets amb la intenció de trobar el sentit de la vida (com qui diu, gairebé res!). El protagonista (l’autor) va a parar a un cafè molt petit, on uns singulars personatges li donaran unes senzilles lliçons d’aprenentatge vital. Les preguntes de fons que es plantegen són ben simples: “Per què estàs aquí? Tens por a la mort? I et sents insatisfet?”. El material de resposta està en les experiències del públic d’aquest cafè perdut enmig d’enlloc.L’obra es llegeix d’una tirada, dóna alguns tocs interessants als lectors amb problemes, però per molt “best seller internacional” que ens vulguin vendre, només recorda alguns útils consells de tota la vida, això que ara està tant de moda.

MUSICA D'ORGUE, A CABRERA

XVI Cicle de concertsd’orgue a Cabrera

De la mà de l’Associació per la Música d’Orgue de Cabrera de Mar, en l’escenari de l’Església Parroquial del municipi, continuen les propostes del XVI Cicle de concerts d’orgue al municipi. Diumenge 26 de novembre, Andrés Cea, interpretarà obres de Speth, Cabanilles i Bach. Diumenge 3 de desembre, el Cor Vila Azari, dirigit per Josep Maria Gregori, amb Josep Mata a l’orgue, tocarà obres populars catalanes i de Pachelbel i Bach. Finalment, diumenge 17 de desembre, el Cor Sant Feliu, amb l’organista Carme Godall, interpretarà peces tradicionals catalanes, de Mozart i de R. de la Riba. Els concerts són a tres quarts d’una.

MES PARELLES LINGUISTIQUES

Segona convocatòriade parelles lingüístiques

L’Escola d’Adults de l’Ajuntament cabrerenc torna a convocar una nova edició de les “Parelles lingüístiques”. Els voluntaris que hi participin han de ser catalanoparlants i castellanoparlants, i s’han de comprometre a destinar un mínim del seu temps de deu hores, repartides en deu setmanes, per conversar. L’objectiu de l’experiència és reforçar l’aprenentatge de la llengua oral, i que persones d’origen divers es puguin conèixer. Qui estigui interessat en aquest projecte pot adreçar-se a l’Ajuntament de la localitat, fins al 17 de novembre. Tel. de contacte 93 759 00 91 (matins).

MILLORES URBANES, A MATARO

Exposicions i mostres sobre millores urbanes a Mataró

L’exposició “Mataró millora, millora Mataró. El front de mar”, pot visitar-se a la fàbrica Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, s/n) fins al 30 de desembre. Recull, com expliquen, “les principals actuacions que es desenvolupen i projecten a la façana marítima de Mataró, que representen una important transformació urbana, però també el futur econòmic i social de la ciutat”. D’aquesta manera, es mostra com serà El Rengle, on hi haurà el parc tecnològic TecnoCampusMataró, el sector d’Iveco-Pegaso, amb l’eliminació de fàbriques a primera línia de Mar, o les actuacions a l’entorn del Cafè de Mar i la Cooperativa Agrària, així com la modernització del Passeig Marítim. D’altra banda, l’exposició està oberta simultàniament amb quatre mostres al carrer, a Rocafonda-El Palau, Cerdanyola, La Llàntia i Cirera, sobre els importants canvis que s’han fet en la morfologia dels barris.

PROPOSTES CULTURALS A LA POMPEU FABRA

Activitats a la bibliotecaPompeu Fabra de Mataró

Durant el mes de novembre la biblioteca Pompeu Fabra mostra l’exposició “Montserrat Roig, entre el retrat i la crònica”, basada en el muntatge fotogràfic i documental elaborat per la fotògrafa Pilar Aymerich en homenatge a l’escriptora. També, una altra exposició amb els treballs premiats en la darrera edició del Premi Tiramilles en les modalitats de fotografia. A més, d’altres propostes que s’organitzaran encara són el recital “Cançons de la República”, amb Núria Piferrer i Mario Mas, a la guitarra (dijous 16, 19h) i el recital “Maleïdes guerres” (dijous 23, 19h), amb Rosa Cadafalch i Albert Julià, al saxo. Tot plegat complementat amb un espectacle homenatge a Miquel Martí i Pol, ‘Bon profit Miquel’, a càrrec de Micro Troupe (dimarts 14 a les 18h); ‘Contes d’il·lusió’, amb Teatre de Cordó (dimarts 21, a les 18h) i ‘Posa música al teu conte!’, a càrrec de Lluís Gallifa (dimarts 28, a les 18h).

L'AMISTAT, EN TRAMIT DE REHABILITACIO

Presenten el projecte de rehabilitació del Teatre l’Amistat de Premià de Mar

El passat divendres 10 de novembre va presentar-se a l’Ajuntament de Premià de Mar el projecte de rehabilitació del Teatre l’Amistat, que ha elaborat la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal, com destaquen, “és dotar el municipi d’un equipament cultural amb un espai per realitzar activitats escèniques, musicals i associatives de gran aforament i un hotel d’entitats per facilitar espais a les associacions culturals del poble”. D’altra banda, el projecte es fa a l’antic Teatre de l’Amistat Obrera de Premià, equipament històric situat al centre, que s’enderroca per crear-ne un de nou adaptat a les normatives actuals, alhora que es rehabilita l’espai del cafè i la façana històrica pel seu valor patrimonial. El projecte del teatre, segons la Diputació, té un aforament de 400 localitats, disposades en un amfiteatre fix i una grada retràctil en platea que permet alliberar tota la sala per obtenir un espai pla i diàfan. En la planta altell i segona s’ubiquen les sales i despatxos de l’hotel d’entitats i de l’associació l’Amistat Obrera.

RAIM, VI I MENJAR, A ALELLA

Segona edició de les Jornades Gastronòmiques del raïm i del vi DO Alella

Una nova cita per als amants del bon menjar i beure, la segona edició de les Jornades Gastronòmiques del Raïm i del Vi DO Alella, que se celebraran del 10 al 26 de novembre. En l’edició d’enguany hi participaran 48 restaurants, 16 més que l’any anterior. Una altra novetat és la participació de les localitats de Tiana, Premià de Dalt, Premià de Mar i Vallromanes, que s’afegeixen als municipis de Montgat, El Masnou, Teià i Alella.Tal com explica l’Ajuntament d’Alella, promotor d’aquesta proposta, els restaurants oferiran menús elaborats especialment per a l’ocasió, en els quals el vi de la DO i el raïm, són productes centrals del receptari.L’objectiu de la proposta gastronòmica, com també destaquen, és potenciar i promocionar el vi de la Denominació d’Origen amb la participació de tots els municipis que la integren. D’altra banda, els menús són molt variats i de diferents preus perquè es puguin adaptar a totes les preferències, gustos i butxaques.

LA CATALUNYA QUE ENS DEIXEN

La Catalunyaque ens deixen

Els resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya han deixat un llegat confús, ja sota els averanys de la reedició del tripartit. Finalment, CiU es quedarà al marge, tot i haver capejat el temporal davant del pou en el qual semblaven haver caigut els socialistes, els quals han acabat quedant-se amb la presidència. A més, l’aparició dels Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, a la palestra de la vida política catalana, acaba d’adobar el que sembla, tot plegat, un conjunt de pedaços per a l’americana vella.Amb tot això, l’acord del tripartit ja és un fet, que cal valorar amb mesura i prudència. I la decisió d’ERC no deu haver estat fàcil, perquè quedar-se al mig mai ho és, però alguns errors tàctics convergents poden haver contribuït a determinar posicionaments, que ben segur també passaran una part de factura als republicans.Sigui com sigui, el que ha estat del tot intolerables són les intervencions fetes des de Madrid. Han de ser els partits catalans els que prenguin les determinacions que creguin més convenients i necessàries, sense pressions.Tanmateix, una idea compartida per la ciutadania és que la classe política parla massa i actua poc. Al rerefons, a Catalunya les empreses marxen i la vida cada vegada és més cara. A les persones els preocupa molt més no poder accedir a un habitatge digne o si arribaran a final de mes. D’altra banda, les relacions amb Espanya estan en un dels pitjors moments de la història, no ho oblidem.Més enllà dels resultats electorals, el que s’ha de demanar al conjunt dels nostres polítics, és que siguin capaços de posar-se d’acord, crear il·lusió i aixecar el país. Una intenció, aquesta, però, que no sembla preocupar-los massa en conjunt, la veritat, tot i que d’entrada sembli que ho vulguin fer veure.