viernes, junio 23, 2006

'CARRETERA MALDITA', D'STEPHEN KING

‘Carretera maldita’,

d’Stephen King

Debolsillo

Un home va deteriorant-se anímicament per la pèrdua dels fills, la relació amb la dona, la monòtona vida laboral i el detonant final que comporta que l’Ajuntament decideixi fer passar una carretera per on fa la seva vida habitual, casa familiar inclosa. Dins la seva ment sorgeixen veus que l’acabaran portant a l’enfrontament amb el sistema establert, un ens confús i informe que impietosament trepitja allò que molesta el seu creixement interessat. Novel·la que és una petita peça sorprenent del genial mestre de la literatura de terror, però que aquesta vegada escriu sobre temàtiques existencials, arribant al fons de l’ànima d’un ésser torturat per les circumstàncies vitals. L’obra, inicialment va ser publicada amb el pseudònim de Richard Bachman. Barton George Dawes compra una magnum 44, un fusell d’altra precisió i explosius i s’acaba blindant a casa seva en el marc d’un final èpic i injust. Una història escrita fa uns anys, el 1981, en plena crisi econòmica i que podria ser ben actual. Escrita amb un estil realista, sense defugir petites filigranes que acaben transportant el lector a la ment del protagonista i aconseguint una contundent solidaritat final.

FESTIVAL DE CULTURA A ALELLA

Alella proposa un estiu ple
de cultura i espectacles

El Festival d’Estiu Alella 2006 programa vuit espectacles el mes de juliol i augmenta el nombre d’escenaris respecte l’any passat, amb la intenció de projectar-se cap a més públic. El Festival als Jardins inclou propostes de música, poesia i dansa, als Jardins del Marquès i als jardins de la finca de les Quatre Torres. D’altra banda, es crea com a novetat el Festival al Carrer, una iniciativa que vol acostar la música a tothom, programant concerts a diferents indrets de la localitat, d’estils musicals variats, que van des del jazz i el pop-rock, fins a la cançó lírica, passant per peces conegudes internacionalment; es faran al Parc Gaudí, al Parc de Can Sors i el carrer Àfrica. Com expliquen els organitzadors, a més, l’aposta per la clara internacionalitat del festival tampoc deixa de banda la potenciació dels valors locals, com el tenor Eloi Prat, la Polifònica Joia d’Alella o les fotografies del periodista alellenc Sergi Bancells. Complementàriament, el centre cultural Can Lleonart acollirà dues exposicions: una al voltant de la vida de Mozart, a partir d’il·lustracions de Pilarín Bayés i l’altra amb les fotografies dels grups de música més famosos que han actuat a Barcelona en els darrers anys, obra de Bancells. També, el ballarí i creador de la seva pròpia companyia de dansa, David Campos, oferirà una tertúlia per donar a conèixer la seva professió.

- El Festival als Jardins inclou un concert de l’Orquestra Barroca de Sevilla; la Nit de Poesia i Música, sota la direcció de Vicenç Llorca, amb destacats poetes i intèrprets musicals; el Quartet Bartók; Eloi Prat i Morgades i la Companyia de Ballet David Campos.
- El Festival al carrer proposa les actuacions de la Polifònica Joia d’Alella, Fusa i Gospel Train.

EL RETAULE DE LA VILA DE TEIA

4000 anys d’història amb teatre, cant i dansa
en un retaule de la vila de Teià

“La vila de Teià té una àmplia, rica i extensa història que en el transcurs del temps ha anat modelant la nostra personalitat com a poble. Tots els vilatans naturals de Teià, com els nouvinguts, necessitem compartir una memòria històrica que ens permeti aprofundir més les nostres arrels al poble on vivim”, expliquen des de la Comissió del Retaule de la Vila de Teià. La inquietud, afegeixen, “ha portat un grup de persones afeccionades al teatre i interessades per la història i les tradicions, a cercar d’una manera lleugera i amena, però sense perdre rigor, de divulgar la nostra història local a partir de l’escenificació de diversos quadres amb els fets més destacats que hem protagonitzat els teianencs”. Una important característica, també, d’’El Retaule de la Vila de Teià’, és que vol anar més enllà d’oferir un parell d’hores de lleure al públic assistent i implicar al màxim nombre de persones i entitats del poble durant el llarg procés de creació i representació de l’obra. D’altra banda, alhora pensen que l’espectacle pot ser, en un futur, un valuós reclam turístic. Consta de 14 quadres que van des de l’enterrament al dolmen (2000 aC) fins a l’actualitat i la festa major. El muntatge, l’ha organitzat la Comissió del retaule, amb la col·laboració de totes les entitats del poble i la Regidoria de Cultura. La representació escènica tindrà lloc en dues sessions, a l’espai exterior situat a la plaça de Sant Martí, divendres 30 de juny i dissabte 1 de juliol, a les 10 de la nit.

DEIXALLERIA MOBIL A CABRERA

Una deixalleria mòbil
facilita el reciclatge

La deixalleria mòbil és un nou projecte que està pensat per facilitar el reciclatge. Va entrar en funcionament el passat 12 de juny i suposa un nou pas cap endavant en un àmbit de la societat que cada vegada demana més col·laboració ciutadana i comporta alhora una clara aposta pel futur. Com expliquen els promotors de la deixalleria mòbil, la seva finalitat és millorar el servei que realitza la deixalleria del Camí del Mig, instal·lació que comparteixen els municipis de Cabrils, Cabrera de Mar i Vilassar de Mar. D’altra banda, aquesta nova iniciativa pretén facilitar la recollida selectiva de residus especials, voluminosos i andròmines a totes aquelles persones amb dificultats per desplaçar-se a la deixalleria. Per poder accedir a aquest servei, afegeixen, només cal presentar la targeta d’usuari de la deixalleria del Camí del Mig. L’adquisició del nou equipament s’ha finançat amb una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya.

'NOSALTRES ELS CATALANS', EL COMIC

CÒMIC

'Nosaltres els catalans',
de Francisco Pérez Navarro i JAN.
Glénat

Acostar-se a la història de Catalunya des del còmic és possible gràcies a la reedició d'aquest àlbum, publicat inicialment el 1978, quan els dos autors treballaven en grup. El producte aconseguit es tracta d’una historieta senzilla però divertida, gràficament en la línia del dibuixant creador del genial Súper López. El lector –que pot ser tranquil·lament de totes les edats– es troba davant seu un còmic que explica l'inici de la història de Catalunya, fins a l'arribada de Tarradellas, amb gags divertits units per un fil històric que fan que aquesta acolorida i àgil obra sigui del tot recomanable per a persones que vulguin somriure i aprendre alhora. És evident que la lectura de ‘Nosaltres els catalans’ no substitueix la formació històrica, però si que dóna claus que ens acosten a una de les llacunes evidents de la nostra cultura, convidant-nos alhora a ser més valents i buscar d’altres obres que ens permetin aprofundir-hi més. ‘Nosaltres els catalans’, d’entrada, s’emmarca en aquell vell repte d’instruir alhora que qui aprèn s’ho passi bé.

L'IMPERI DE LA TOTXANA

Fa uns dies va mobilitzar-se, a Premià de Mar, una plataforma contra l'urbanisme destructiu, que apuntava reivindicacions locals i comarcals davant un problema que cada vegada és més evident. Qui mira la comarca d’uns anys enrere ja no la reconeix i encara hi ha estudis que diuen que no som una zona residencial i que gaudim d’una gran qualitat de vida. La veritat és que en temes de construcció un té la sensació d’estar en aquella Espanya "del pelotazo" i que no se sap com acabarà del tot si en algun moment les màquines s’aturen. En aquests darrers anys la totxana s'ha convertit en una moneda de canvi, una forma d'inversió que hi ha al darrera de la societat i que permet la multiplicació del capital, més que no pas en altres activitats econòmiques. Com en tot el que afecta les persones, al voltant de la construcció planen alguns dels voltors de sempre, però quan això afecta el territori cal entrar en replantejaments més profunds, com són qüestionar-se què passara amb el lloc on vivim en deu o quinze anys i com es poden modular resultats més òptims, malgrat les evidències de la realitat. És obvi que tothom ha de tenir dret a un habitatge digne, que es pugui comprar o llogar sense les múltiples dificultats que actualment aquests fets comporten. Quan una premissa com aquesta falla, és que alguna cosa es remou a les clavegueres. Harmonitzar creixement i garantir el dret a tenir un sostre digne no és gens fàcil, però aquest hauria de ser el referent de més d’un que té capacitat per fer-ho i no ho fa… coses de la condició humana, deu ser això.

'LA ESTRATEGIA DEL OSO', DE LOTHAR SEIWERT

LLIBRES

'La estrategia del oso.
La fuerza está en la calma', de Lothar Seiwert.
RBA Integral.

L'especialista en gestió del temps més sol·licitat d'Alemanya explica en una senzilla faula com podem aprendre a gestionar millor el nostre temps. Amb aquest llibre, en clau d’autoajuda, es vol ensenyar uns rudiments per no deixar-se ofegar per la vida, tema de notable interès en uns moments en els quals qui més, qui menys, pateix els inconvenients d’una existència accelerada i mancada de temps. En aquesta amena història, els animals del bosc aprendran dels ossos objectius com aconseguir la vida que desitgen tots plegats, definir projectes i realitzar el que més els diverteix i millor saben fer, acabant, d’aquesta manera, per portar una existència feliç i plena de sentit. ‘La estratègia del oso’ està escrita en clau de faula i es complementa amb uns pràctics consells que es poden posar en pràctica per garantir uns bons i ràpids resultats per millorar-nos a nosaltres mateixos. S’acompanya d’una descripció dels perfils dels diferents animals, que en el fons són tipologies humanes, i diverses reflexions que es recomanen per resoldre els mals hàbits de cadascun.

SOBRE LES FESTES MAJORS

Temps de festes majors

Aquest mes comença la recta de les festes majors a la nostra comarca. Pel volts de Sant Joan ja està en marxa la de Vilassar de Mar, que ve seguida de les del Masnou i Premià de Dalt, per Sant Pere. Tot plegat és l’espetec d’una estació intensa que anomenem estiu i en la qual celebren les seves festivitats molts d’altres municipis: Arenys de Mar, Premià de Mar, Llavaneres, Cabrera de Mar, Mataró, Alella… Les festes majors del Maresme es complementen amb un gran nombre d’activitats que s’organitzen perquè a la comarca l’estiu estigui carregat de propostes. I continuen conservant el caliu de ser un punt de trobada per a persones de totes les edats. A més, el pas dels anys ha permès que evolucionin, però també que es mantinguin alguns dels seus trets més característics i identitaris, que fan que la participació mai falli. El Maresme ha desenvolupat, tanmateix, nous models de festes majors amb rerefons temàtiques, com succeeix a Premià de Mar amb els Pirates i Premianencs, o al Masnou, on des de fa uns anys vénen provant nexes d’unió de temes diferents. D’altres festivitats, com Les Santes de Mataró, aposten plenament per la integració de la cultura popular amb els espectacles massius, que comporten participacions molt grans, any rere any. Sigui com sigui no hi ha estiu sense aquests multitudinaris punts de trobada que en els darrers temps, d’altra banda, han fomentat especialment la participació més enllà dels límits locals. Cal no perdre-se’n cap!

L'ESTIU PER ALS JOVES

Activitats d'estiu
per als joves

Amb l'arribada del bon temps comença a ser important l'oferta de propostes que s'organitzen perquè els més joves puguin gaudir-les ens uns mesos en els quals disposen de molt de temps de lleure. El Ventall, Centre de Joventut de Cabrera de Mar, n'ha programat nombroses. En el plec d'activitats hi ha la possibilitat d'accedir a la seva viatgeteca per preparar les vacances o d'inscriure's en una base de dades de joves creadors, que estan preparant per donar-los suport, a més de participar en un taller de graffiti. D'altres activitats que promouen són un mercat de l'intercanvi (8 de juliol) o una sortida per visitar un parc d'aventures entre els arbres, al bosc vertical de Canyamars (14 de juliol). Per entendre què és el deute extern proposen, també, una exposició (fins a l'11 de juny) i una mostra que vol treballar la prevenció del VIH/Sida (12 a 25 de juny). D'altra banda, complementen aquesta interessant oferta un taller de DJ (22 i 29 de juny) o un curs de windsurf, entre d'altres coses.
Es pot sol·licitar més informació al Centre de Joventut (Plaça de la Cooperativa s/n) o al www.ventall-cabrera.com.

PREMIS LITERARIS D'ALELLA

A propòsit
dels premis literaris
d'Alella

Els premis literaris mantenen una certa funció en el desenvolupament de l'escriptura. Permeten la possibilitat de descobrir autors que ho tindrien molt difícil d'altres maneres, perquè publicar no és tan fàcil i arribar a un públic lector, encara menys.
Els ajuntaments i les institucions han complert una funció necessària en aquest sentit, que ha fet possible la millora de la nostra literatura. Un dels guardons consolidats en aquesta línia és el cartell de premis que es promouen des d'Alella.
L'Alella a Maria Oleart, de poesia, o l'Alella a Guida Alzina, de contes per a joves autors i autores, de 14 a 18 anys, s'han anat fent el seu espai, en especial però el guardó de poesia, que ha descobert noves veus i ha contribuït, a més, a projectar-les. Enguany i per tercer cop s'hi suma el premi Isidre Pòlit, de relat curt d'astronomia, organitzat per l'Agrupació d'Astronomia d'Alella.
En conjunt ofereixen una bona proposta oberta als amants de la creació literària. Es tracta d'uns certàmens (el Maria Oleart va pel X i el Guida Alzina pel VI) que han subsistit, demostrant que tenen vocació de continuïtat i de deixar empremta en el temps. Segurament no és fàcil tirar endavant propostes d'aquest tipus, però els resultats es veuen amb el pas dels anys. Des d'Alella han sabut valorar la tasca difícil i ingrata, sovint, de les lletres, i ho han fet donant espai als seus protagonistes, els autors. La continuïtat i consolidació d'aquests guardons és sempre una immillorable notícia.

'LOS SIETE PODERES', D'ALEX ROVIRA CELMA

LLIBRES

'Los siete poderes',
d'Àlex Rovira Celma

Empresa Activa

Dins la línia de literatura d'autoajuda, Àlex Rovira Celma és autor de 'La brújula interior´i de ´La buena suerte´, dos llibres que han estat llegits per milers de lectors (en el cas del segon, a més, ha estat traduït a 38 idiomes, una bona mostra de l'ampli ressò que ha tingut). En clau de narrativa de fàcil accés, les seves obres ensenyen a ser millor i a evolucionar en el camí del creixement personal, i ho fan des de la fabulació, a partir d'explicar-nos històries que comprenem de manera fàcil i que ens fan reflexionar i actuar alhora.
Amb 'Los siete poderes' (100.000 exemplars editats per a la primera edició) entrem en un conte infantil amb cavallers i d'altres elements típics, a la recerca del seu destí. Per l'itinerari que ens marca el llibre aprendrem moltes coses que no sabíem i d'altres que potser havíem oblidat, conceptes com amistat, valor, promesa, fidelitat, heroisme i altruisme. El tema de fons, però, amaga la capacitat que tenim de canviar-nos a nosaltres mateixos i al nostre entorn.
'Los siete poderes' és un nou alè d'aire fresc que no té pretensions de canviar el món de la literatura, però sí a nosaltres, i ens demana que travessem el món de les paraules per practicar accions que ens facin millors. S'emmarca en una tipologia de libres que són molt necessaris en els temps actuals, i a més, amb una qualitat que tenim a casa nostra i no cal anar a buscar a fora.