martes, julio 11, 2006

UN MUSEU DEDICAT AL MAR

El Maresme és una comarca que arrossega una sòlida tradició de patrimoni marítim. Una bona manera de conèixer-lo de prop és visitar els museus que s’encarreguen de conservar-lo. Al Maresme n’hi ha dos de destacats: el de la Marina de Vilassar de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou. Amb aquest article comencem, dins la secció “Mar Maresme”, una sèrie dedicada als museus i a les entitats de la comarca que tenen el mar com a centre de les seves activitats i propostes. El primer és el Museu de la Marina.
El Museu de la Marina de Vilassar de Mar està emplaçat en un edifici emblemàtic de la localitat, el de la Sènia del Rellotge, construït a principi de segle per l’arquitecte modernista Eduard Ferrés i Puig. Està concebut com un museu d’història, tot i que la seva part més important és la marítima, tal com explica Llum Torrents, la directora del centre.
Els visitants que s’hi acostin podran veure un contingut en el qual destaquen col·leccions del món mariner que abasten els segles XVIII, XIX i XX, classificat en àmbits com el de la pesca (oficis i arts de pesca), el de la construcció, vaixells i barques (eines dels mestres d’aixa) i el de nàutica (mobiliari de vaixells, mapes, maquetes, pintures i objectes relacionats amb la devoció marinera). Alhora conté arxius com el cartogràfic, el de documents i el d’imatges, un taller d’enquadernació i restauració del paper, i una biblioteca especialitzada en el món de la nàutica i de la història local i comarcal. També es complementa el seu fons amb material gràfic com vídeo-reportatges i dossiers didàctics de final del segle XIX i tot el XX.
Segons apunta també Llum Torrents, la novetat del Museu és “l’increment del fons de documentació sobre esclaus”. En aquest sentit, es disposa de contractes de compra d’esclaus a Cuba i Perú, algun objecte i, en definitiva, material divers. “Enguany dedicarem un taller que es fa a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, a aquest tema”, explica també Llum Torrrents, que afegeix la transcendència d’aquest tema: “No ho toca ningú i l’esclavisme encara existeix avui en dia en alguns països; és una vergonya que preocupa moltes ONG. D’altra banda, té molts punts de contacte amb la immigració”.
Però el Museu de la Marina també inverteix molts esforços en propostes didàctiques. Tal com explica la directora del centre, s’ofereixen activitats relacionades amb la necròpoli romana, principalment lúdiques: “El joc dels romans, la visita comentada i el que en diem el CSI Vilassar”. Pel que es refereix a la part marinera, s’encarreguen de les activitats didàctiques de la visita al Sant Ramon, tot i que també tracten la construcció de vaixells i el comerç d’esclaus.
Les tasques monogràfiques d’aquest actiu centre, però, es complementen amb exposicions i activitats periòdiques de temàtiques culturals diverses. D’altra banda, el museu també promou visites comentades per apropar-se al seu fons i conèixer-lo millor.

No hay comentarios: