martes, julio 11, 2006

PROTEGIR-SE DEL SOL

L’estiu és l’època de l’any en la qual estem més exposats a les radiacions solars. Tant pels factors climatològics com pel fet que també és quan sortim més o anem més sovint a la platja, cal prendre unes mesures de protecció per evitar riscos que són innecessaris. Un excés de sol sense protecció pot tenir efectes molt nocius per a les persones, en uns moments en els quals la societat actual assimila el bronzejat amb la salut, aspecte aquest que, com destaquen els especialistes en la matèria, no sempre pot estar relacionat.
El sol ve il·luminant-nos des del principi dels temps. La llum solar proporciona, indubtablement, efectes fisiològics positius com són estimular la síntesi de vitamina D, que preveu el raquitisme i l’osteoporosi, i alhora afavoreix la circulació sanguínia i actua en el tractament d’algunes dermatosis. D’altra banda, els experts també apunten que la llum solar en alguns casos pot estimular la síntesi dels neurotransmissors cerebrals responsables de regular l’estat anímic de les persones. Quins són els avantatges i quins els inconvenients d’una excessiva exposició solar és, però, el quid de la qüestió.
Prendre el sol pot provocar conseqüències visibles com cremades o també el fenomen de la pigmentació immediata, a més de taques a la pell, arrugues i cataractes, i a la llarga càncer cutani o tumoracions superficials, com apunten des d’àmbits farmacèutics. També hi ha conseqüències invisibles com poden ser alteracions al genoma i quan les exposicions solars són excessives i els protectors estan desbordats, les cèl·lules anormals proliferen i acostumen a formar carcinomes o melanoma. Una dada important que pot tenir-se en consideració és que es calcula que cada any es produeixen al món més de dos milions de càncers de pell diferents del melanoma i 200.000 melanomes malignes. Tanmateix, també cal considerar que les persones de pell clara tenen més risc de patir càncer de pell per l’absència relativa de pigmentació d’aquesta. En aquest sentit, també segons l’opinió dels experts, utilitzar un fotoprotector durant els primers divuit anys de vida pot reduir força el risc de càncer cutani.
Dins la gamma de productes cosmètics que es poden aplicar a la pell, hi ha els autobronzejadors i productes per a després del sol, així com els protectors resistents a l’aigua. Sigui com sigui, cal protegir-se de les radiacions i hi ha diferents maneres de fer-ho com posar-se filtres solars. Per tot plegat és bo seguir els consells i les recomanacions que es donen per obtenir un resultat òptim en la utilització d’un fotoprotector, tot i que hi ha unes normes que són bàsiques com aplicar-se’l a casa, mai a la platja o a la piscina, fer-ho sobre pell ben seca, aplicar-lo 30 minuts abans d’exposar-se al sol i no estalviar-ne. D’altra banda, des de l’any 1996, la Diputació de Barcelona, des de l’Àrea de Salut Pública i Consum, a través del Programa d’higiene i seguretat a les platges, col·labora amb l’Institut Català d’Oncologia i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer per dur a terme activitats conjuntes amb la finalitat de prevenir el càncer de pell.

No hay comentarios: