martes, enero 16, 2007

OKUPES I OKUPACIONS

Editorial del TRIBUNA Maresme, número 108

CAUSES I EFECTES DE L'OKUPACIÓ
L’Estat vol desallotjar la caserna ‘okupada’ del Masnou, on hi ha d’altres cases més en la mateixa situació. En els darrers mesos s’ha pogut veure com es desocupaven altres habitatges de Catalunya, generant un debat amb punts de vista molt diversos, però majoritàriament en contra dels ‘okupes’. El pacte social en el que ens movem afirma categòricament que és indiscutible el respecte a la propietat privada, motiu pel qual s’entenen les actuacions de les institucions –seguint el procediment legal establert– que tenen competències per fer-ho. D’altra banda, no tots els ‘okupes’ són iguals i malgrat els tòpics existeix un gran desconeixement d’aquest moviment, tant en les seves causes com repercussions. Una possible via de treball, des de determinades institucions, seria una anàlisi de quins motius porten als joves a posicionar-se amb actituds radicals, en alguns casos al marge de la societat. Quines són les causes: el preu inassolible de l’habitatge? La família desvertebrada? Les dificultats laborals..? El desig de llibertat davant el desencís d’un futur sense oportunitats? Des de les institucions s’han de plantejar estratègies per entendre aquests entorns i trobar fils de comunicació, buscant espais d’encaix que garanteixin un present i un futur millor per al conjunt de la societat.

2 comentarios:

Marta Teixidó dijo...

I t'has deixat els fills de casa bona que són okupes per poder fer les seves gresques amb tota impunitat.

Crec que els okupes auténtics són poc, i que entre ells s'han barrejat una purria que se n'aprofita i que no té respecte per res. Ah, però no els hi toquem lo seu.

La propietat privada és el somni de molts. S'aconsegueix amb esforç i treballant. No es pot anar invadint la privacitat i que l'Estat no hi faci res. Per alguna cosa paguem Mossos d'Esquadra i policia municipal. Sinó fan res, que pleguin.

yuanyu dijo...

L'okupacio és una conducta antisistema com una altra, que en la major part dels casos és totalment inofensiva i que rendibilitza un habitatge buit. No és pot assimilar okupació i conductes marginals, encara que n'hi hagin algunes, perquè majoritàriament són gent ben normal. Tampoc es pot dir que la propietat privada és sagrada, quan la gestió privada d'un recurs bàsic com és l'habitatge és objecte d'un procés especulatiu sense precedents, que exclou les classes socials més modestes de l'accès.

Reflexionem amb mes cap sobre l'okupació. Aquí un enllaç al meu blog: http://esquerroscopi.blogspot.com/2007/01/okupaci-sistemes-antisistemes-i.html